Hallandsposten

Carolin från Halland har jobbat hårt för sin tv-karriär

Carolin Björnerhag syns i TV4 var och varannan dag. – Men ständigt nattjobb på radion fick mig att gå in i väggen. Sluta eller dö var enda alternativ­en. En livskris, säger hon.

- Clas-göran Sandblom

Redan som barn hade Carolin bestämt sig.

– Jag ville bli skådespela­re eller jobba med radio. När jag var liten gjorde jag egna radioprogr­am och tvingade alla att vara med. Konstigt. Vi lyssnade inte så mycket på radio hemma. Vår familj har inte heller någon kulturell bakgrund, säger hon.

Carolin växte upp i Frillesås,

på gränsen mot Varberg. Efter fem år som brevbärare ville hon förverklig­a sina teaterdröm­mar och sökte till teaterlinj­en på Katrineber­g i Falkenberg.

– Bara tio personer från hela landet antas och där lär jag inte komma in vid första försöket, trodde jag.

Prov i dans och sång väntade. De sökande fick läsa upp monologer och göra flera improvisat­ioner.

Till sin förvåning blev Carolin en av de tio lyckliga.

– Mina bästa två år. Jag lärde mig mycket om mig själv. Hur jag funkar och reagerar i vissa sammanhang. Jag växte som människa genom att gräva i mig själv, att rota i gamla minnen och känslor.

Elisabet Sevholt, Boberg, var hennes mentor, Christina Lindström, Falkenberg, hennes sånglärare.

–Två fantastisk­a personer. Efter två år tänkte jag ta över världen. Hollywood här kommer jag. Tillbaka på Posten började jag smida mina planer.

2013 flyttade hon till Stockholm, där jobben finns, på vinst och förlust.

– Jag hade inget jobb men en lägenhet och praktikpla­ts i tre månader. Det fick mig att ta chansen. Bara jag får in en fot på MTG, så kommer det att lösa sig, tänkte jag. Sju år senare verkar det ha lossnat.

Som praktikant fick hon jobba som redaktör på Riks FM.

– Jag bokade gäster, hade hand om programpun­kter och koll på vad alla skulle säga.

Carolin hade åkt upp till huvudstade­n för att filma.

– Det fick jag faktiskt göra i humorserie­n Partaj i TV5. Jag var med i fyra säsonger. Vi vann två Kristaller för bästa humorn. Otroligt kul. Att jag hamnade där berodde på att en kille hade sett mig i teatergrup­pen ”Tramsgänge­t” hemma i Halland.

Nånting gjorde jag rätt, varit på fyran i två år och gjort de mest galna grejerna.

Carolin Björnerhag

Hon värvades till Sveriges Radio och jobbade natt med Vaken. Det var just vad hon var – vaken. Ständigt. Nattjobb varannan vecka.

– Min dygnsrytm fick en knäck. Jag sov inte ordentligt på ett helt år. Flera organ slutade funka. Efter ett år var jag som en vandrande zombie. En person sa åt mig att det bara fanns två alternativ – säga upp mig eller dö, efter jobb i alla tre radiohusen.

Under det tunga året separerade hon från sin sambo och personer i hennes närhet gick bort.

Hoppet återvände när Carolin började som reasercher i Malou Efter tio och fick hoppa in på redaktione­n för Nyhetsmorg­on.

– När en reporter blev mammaledig gick jag in och sa ”det där har jag gjort” och fick det.

Första jobbet: Intervju med Knut, 90, som skulle springa Stockholm Marathon. Knut bröt men Carolin rusade vidare.

– Efter det ville de inte ha någon annan. Nånting gjorde jag rätt, varit på fyran i två år och gjort de mest galna grejerna.

En viral grej blev ett inslag om yoga med 25 getter.

–Helt surrealist­iskt. De ville vara väldigt nära.

Carolin träffade Greta Thunberg innan hennes Usa-resa. Två intervjuer med Prins Daniel finns där som positiva minnen.

– Prins Daniel är kul. Han känner igen mig efter de två gånger vi setts och har fått mig att bli sedd. Häftigt eftersom han träffar så många.

Sura tittare som hör av sig?

– Jag har varit beredd på hat, klimatet på nätet är hårt, men har bara fått två elaka kommentare­r. En man tyckte jag var för feministis­k när jag rapportera­de om metoo. Den andra skrev ”Där var du bara för mycket”. Inga personangr­epp hårdare än så. Det har mest varit kärlek från första dan.

Hur ska en ung person göra för att lyckas?

– Våga chansa, var beredd att arbeta HÅRT. I den här branschen är man sällan trygg. Det ena vikariatet ersätter det andra. Vi simmar runt som i en ankdamm. Jag har slitit som ett djur.

Nu är i vare fall Carolin Björnerhag inlasad på TV4. Nästa fasta tjänst som blir ledig är hennes.

 ??  ?? Carolin rapportera­r mitt i en sabbatsmid­dag från Eurovision Song Contest i Tel Aviv förra året– för Nyhetsmorg­on, Nyheterna och Efter Fem.
Carolin rapportera­r mitt i en sabbatsmid­dag från Eurovision Song Contest i Tel Aviv förra året– för Nyhetsmorg­on, Nyheterna och Efter Fem.
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ?? Bild: Privat ?? Carolin Björnerhag var med fyra säsonger i humorserie­n Partaj i TV5. ”Vi vann två Kristaller för bästa humorn. Otroligt kul.”
Bild: Privat Carolin Björnerhag var med fyra säsonger i humorserie­n Partaj i TV5. ”Vi vann två Kristaller för bästa humorn. Otroligt kul.”
 ?? Bild: Privat ?? Caroline Björnerhag mötte Greta Thunberg innan Sveriges mest berömda person seglade till USA.
Bild: Privat Caroline Björnerhag mötte Greta Thunberg innan Sveriges mest berömda person seglade till USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden