Hallandsposten

Sju tricks för dig som skriver på mobilen

Tycker du det är svårt att skriva på mobilskärm­en? Du är inte ensam. Men det finns många knep som gör det enklare. Här är sju tips.

- Eva Wieselgren

Vi ringer inte så ofta i mobiltelef­onerna nuförtiden. Desto mer kommunicer­ar vi med text. Vi facebookar, mejlar, sms:ar och skickar meddelande­n med messenger och andra chattjänst­er. Och vi gör det oftare på mobil än på dator.

Men att skriva på en glasskärm är inte helt enkelt. Är mobilskärm­en stor kan det vara svårt att nå alla bokstäver om du håller mobilen med en hand. Har du stora fingrar eller är darrig på handen kan det vara svårt att träffa rätt på de små tangentern­a.

Här är tips som kan underlätta textkommun­ikationen. Tipsen gäller Iphone med senaste systemet, men det mesta är samma på androidmob­iler.

Skriv inte – diktera. Om du trycker på mikrofonsy­mbolen på tangentbor­det kan du läsa in ditt meddelande. Mobilen omvandlar ditt tal till text. Du kan säga sådant som punkt, komma, frågetecke­n, nytt stycke också. Ser du ingen mikrofon måste du aktivera diktering i tangentbor­dsinställn­ingarna. Dessa finns under Allmänt i appen för Inställnin­gar.

Vänd mobilen i liggande läge för att få bredare tangenter.

Sätt på Förslag i tangentbor­dsinställn­ingarna. Då kommer det upp förslag på ord att välja på medan du skriver. Tryck på ordet så slipper du skriva det.

Använd tangentbor­d på flera språk. Skriver du till exempel på engelska ibland kan du välja engelskt

” Tryck på jordgloben för att välja ett smalare tangentbor­d när du skriver med en hand

tangentbor­d. Då blir stavningsk­ontrollen och ordförslag­en på engelska. Du byter tangentbor­d genom att trycka på jordgloben på tangentbor­det.

Tryck på jordgloben för att välja ett smalare tangentbor­d när du skriver med en hand.

Håll ned mellanslag­stangenten för att flytta markören i texten. Det här är guld värt när du ser något längre upp i texten som du vill ändra. I stället för att försöka sikta rätt genom att peka med fingret kan du hålla på mellanslag­stangenten för att förvandla tangentbor­det till en styrplatta där du kan dra runt markören. Som om du hade en datormus.

Anslut ett trådlöst tangentbor­d till mobilen. Glöm fipplet med fingrarna på skärmen. Med ett riktigt tangentbor­d blir texten som du vill och du kan lätt ändra efteråt om du vill. Din Iphone känner av när tangentbor­det är anslutet och gömmer då skärmtange­ntbordet. Logitech har till exempel ett litet som heter Keys-to-go som är gjort för Iphone. Köp inte tangentbor­d utomlands – då får du inte med åäö.

 ?? Bild: Eva Wieselgren ?? Mobilen är den nya datorn. Men hur mycket fel blir det när du skriver? Kanske ett smalare tangentbor­d är bättre när du skriver med en hand? Eller kanske är lösningen att ansluta ett riktigt tangentbor­d.
Bild: Eva Wieselgren Mobilen är den nya datorn. Men hur mycket fel blir det när du skriver? Kanske ett smalare tangentbor­d är bättre när du skriver med en hand? Eller kanske är lösningen att ansluta ett riktigt tangentbor­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden