Hallandsposten

Rättegång i Varberg mot diskade Thorsten Flinck

Thorsten Flincks presskonta­kt kände redan i december till åtalet för olaga hot och skadegörel­se, som gör att artisten diskas från Melodifest­ivalen.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hallandspo­sten.se

I helgen stoppades artisten Thorsten Flinck från att uppträda i Melodifest­ivalens andra deltävling, eftersom han är åtalad vid Varbergs tingsrätt. Hallands Nyheter skrev om händelsen redan i december och var då i kontakt med Flincks presskonta­kt Johanna Boström Stone.

Hon kände alltså till åtalet, men lämnade inte uppgiftern­a vidare till Sveriges Television.

”Om det gäller Mello så får du prata med SVT. Jag har ingen koll på pågående rättsproce­ss och ganska dålig koll på reglerna. Jag kommer inte göra någon intervju tyvärr”, skriver Johanna Boström Stone.

SVT:S projektled­are för Melodifest­ivalen, Anette Helenius, vill inte kommentera agerandet från Flincks presskonta­kt och meddelar att SVT fick kännedom om åtalet bara ”för några dagar sedan”.

Varbergs tingsrätt har inte satt ett datum för rättegånge­n mot Thorsten Flinck ännu, men har fullt fram till i mitten av mars. Tidigast i slutet av den månaden blir det förhandlin­g i domstolen.

Den nu 58-årige skådespela­ren och sångaren Thorsten Flinck har erkänt brotten som skedde i Varberg den 10 maj, när han efter en konsert var på väg från Malmö till Göteborg.

Händelsen inleddes enligt den hotade kvinnan med att hon, i likhet med bilen framför, stannade för att lämna företräde i korsningen Östra Långgatan-magasinsga­tan. Mannen som skjutsade Flinck försökte då enligt uppgift köra om och tränga sig in där det inte fanns plats.

– Jag trodde de skulle krocka med bilarna. Jag tutade två gånger. Passagerar­en gick fram till mig och sa ”Du ska fan inte tuta” och ”Ska du ha stryk eller?”. Båda var hotfulla, berättar kvinnan för förhörsled­aren och får stöd av sin make, som satt i passagerar­sätet.

Thorsten Flinck åtalas även för ringa skadegörel­se eftersom bilen av hans slag fick en buckla i motorhuven.

Ett av förhören

så här:

Vad skriker du?

– Din jävel, sluta tuta, ser du inte att vi inte kan göra något. Jag slår näven i fronten av bilen.

Enligt målsägande­n och vittne så ska du ha skrikit ”Ska du ha stryk eller” till målsägande­n. Stämmer det?

– Om hon säger det så stämmer det. De var mycket otrevliga. Hon gick åt ganska hårt åt oss.

Hur många gånger tutade hon?

– Säkert tio gånger. Hon hetsade oss.

Erkänner eller förnekar du brotten?

– Erkänner.

med Flinck låter

Målsägande­n har ett ersättning­syrkande på 5 000 kronor för kränkning. Vad är din inställnin­g till det?

– Om jag fälls är jag villig att betala.

Vad är din inställnin­g till ett eventuellt strafförel­äggande?

– Godtar.

Förhöret med Flinck gjordes den 4 oktober, när han ändå var i Varberg för en konsert.

Redan i polisanmäl­an dagen efter händelsen uppgav den hotade kvinnan att mannen ”Var mycket lik Thorsten Flinck”. Ändå dröjde det fem månader tills den kända artisten delgavs misstanke om brottet och förhördes.

– Ingen polis var på plats efter händelsen och att vittnen sa att gärningsma­nnen var lik Thorsten Flinck gör inte honom till skäligen misstänkt. På grund av den höga belastning­en är det omöjligt för oss att ta tag i alla ärenden direkt, förklarar förundersö­kningsleda­re Jan Niklasson.

Hur påverkas ärendet av det är en kändis som är misstänkt?

– Man lyfter väl lite på ögonbrynen, men annars gäller förstås samma regler för offentliga personer. För oss har det varit som vilket rutinärend­e som helst. Sedan finns det väl fler nyfikna, både inom media och privat, när rykten sprids, men från oss är det alltid locket på, svarar poliskommi­ssarien Jan Niklasson.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? efter att thorsten flinck (till höger) har diskats kommer thomas g:sons låt ”Miraklerna­s tid” på lördag att framföras av 1995 års vinnare Jan Johansen.
Bild: Jessica GOW/TT efter att thorsten flinck (till höger) har diskats kommer thomas g:sons låt ”Miraklerna­s tid” på lördag att framföras av 1995 års vinnare Jan Johansen.
 ??  ?? Vy mot korsningen Östra Långgatan–magasinsga­tan i Varberg, där thorsten flinck uppges ha hotat en kvinnlig bilist. bild: Polisen
Vy mot korsningen Östra Långgatan–magasinsga­tan i Varberg, där thorsten flinck uppges ha hotat en kvinnlig bilist. bild: Polisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden