Hallandsposten

Forskarnas svar på åtta klimatfråg­or

Är den pågående klimatförä­ndringen verkligen ovanlig i jordens historia? Ligger solens strålning bakom den globala uppvärmnin­gen? Och kan man lita på temperatur­mätningarn­a? Frågeteckn­en kan vara många när det handlar om klimatet. Här svarar forskare på åt

- Text: Britta Kramsjö/tt

Hur skiljer sig den pågående klimatförä­ndringen från tidigare klimatförä­ndringar?

Jordens klimat har förändrats tidigare och varit både varmare och kallare i perioder. Just nu befinner vi oss i en så kallad mellanisti­d som kalllas holocen, som har pågått i drygt 10 000 år, säger Erik Kjellström, professor i klimatolog­i vid SMHI.

Det har varit varmare än det är i dag tidigare i jordens historia. Skillnaden med dagens klimatförä­ndringar är att jordens temperatur ökat exceptione­llt snabbt under de senaste 100 åren.

– Vi är inne i en varmare period, men det är dessutom varmare än vad det borde ha varit om man bara tittar på de naturliga effekterna och de naturliga drivkrafte­rna, säger Kjellström.

Långa mätserier som gjorts av regionala och globala data visar att klimatet håller på att förändras utöver den naturliga variatione­n, enligt SMHI.

Människans bidrag till den pågående klimatförä­ndringen, i form av bland annat utsläpp och olika sorters markanvänd­ning, är betydligt större än bidraget från naturliga faktorer, enligt SMHI.

– Nu har vi andra drivkrafte­r som har skruvat upp temperatur­en ordentligt. Det är framförall­t de ökade halterna av växthusgas­er i atmosfären. En del av gaserna finns naturligt, men människan har ökat halterna av dem rätt rejält, säger Erik Kjellström.

Det finns dessutom forskning som visar att nästa istid kan utebli på grund av det senaste decenniets stora koldioxidu­tsläpp och globala uppvärmnin­g, enligt Kjellström.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden