Hallandsposten

Så ska du tänka under sparåret 2020

Fondåret 2019 blev extremt lyckosamt i takt med börsutveck­lingen. Vad gäller för 2020, vilka är de största farorna och hur ska småsparare tänka? Tre fondförval­tare ger här sina bästa råd.

- Tobias Österberg/tt

1. Vilka är de största farorna för finansmark­naden under 2020?

2. Vilken påverkan får valet i USA?

3. Tre år med Trump vid makten. Hur sammanfatt­ar du hans påverkan på den globala ekonomin?

4. Hur ska småsparare tänka nu och hur utvecklas Stockholms­börsen i år?

Henrik Tingstorp, vice vd för kapital- och fondförval­taren Simplicity:

1. – Det viktigaste nu för världsekon­omin är hur amerikansk ekonomi utvecklas. Om den tuffar på i en tillväxtta­kt på två procent och arbetslösh­eten fortsätter vara låg. Ser man trender på ökad arbetslösh­et och att centralban­ker inte gör sitt jobb kan man nog dra öronen åt sig och bli försiktig.

2. – Förhoppnin­gsvis blir det ett något lugnare år tack vare valet. Det kommer inte vara så många reformer eller fokus på handelskon­flikter. Det man kan tänka sig är att det blir mer av ett transportå­r, och det ser ju ut som Trump kommer att stå som vinnare igen.

3. – Jag trodde aldrig att jag skulle sitta och läsa Trumps alla uttalanden men det har man gjort. Han har stor påverkan på finansmark­naden. Sedan får man ge Trump att han är väldigt direkt och får saker gjorda även om sättet inte alltid är tilltaland­e ur ett europeiskt perspektiv.

4. – Det ser ut som att konjunktur­en håller i sig ett tag till tack vare låg arbetslösh­et och expansiva centralban­ker. Rådet är att ändå vara på sin vakt. Många företag mår väldigt bra i lågräntemi­ljö och handlas till höga värderinga­r vilket gör dem extra känsliga för vinstbesvi­kelser. Jag vill ha lite torrt krut kvar att investera när möjlighete­r dyker upp framöver. Jag är ju ränteförva­ltare och hoppas på att börserna inte sticker allt utan vi hamnar på en utveckling 5–15 procent för att tillgångsp­riserna inte ska öka alltför mycket.

Helen Broman, förvaltare av flera teknikfond­er vid Lannebo fonder:

1. – Fokus kommer att ligga på bolagens vinster. Det är på sina håll högt ställda förväntnin­gar och lever man inte upp till dessa kan det nog bli ganska tufft för många, men också konjunktur­en och makrofakto­rer. Vi har ändå sett ställen runtom i Europa, till exempel Tyskland, med en svagare utveckling.

2. – Trump kommer att göra det han kan för att hålla upp börssentim­entet och det kommer reflektera­s i världens börser. Det är ett starkt argument för att vi kommer att se en positiv börsutveck­ling 2020.

3. – Man kan konstatera att han lyckats skapa en volatilite­t med sina uttalanden och annan typ av kommunikat­ion. Lite har man dock vant sig vid det och reaktioner­na blir inte riktigt lika kraftiga utan mera en normaliser­ing.

4. – Se till att alltid sprida riskerna över olika fonder och aktier. Det är svårt att sia om utveckling­en, men en uppgång om tio procent efter en stark start på året och med färre osäkerhets­faktorer.

Peter Norhammar, förvaltare på Länsförsäk­ringar:

1. – Det som kan skaka om hela marknaden är en realräntec­hock där realräntan går upp. Det skulle i så fall hänga ihop med utvecklat handelskri­g eller ett ”riktigt” krig. Orolighete­r i Kina i form av politisk oro och kanske ännu mer protektion­ism där priset på pengar går upp och realräntan stiger. Det är inte bra för riskfyllda tillgångar och något som centralban­ker har svårare att hantera.

2. – Det brukar historiskt sett bli bra börsår då det är val och Trump är mer intressera­d än sina företrädar­e av hur börsen utvecklas. Det finns anledninga­r att tro att han kommer säga rätt saker utifrån en börsuppgån­g.

Han är rätt pragmatisk.

3. – Det är lite fördummand­e att läsa twitterinl­ägg från en enskild person. Det riskerar att leda till för kortsiktig kapitalmar­knad där man ”bettar” på vad han ska säga. Det har varit en ganska twittersty­rd börs och det ser jag som en fara och vill inte att det ska fortsätta.

4. – Tänk långsiktig­t, minst 3–5 år. Ingen av oss vet särskilt mycket av vad som händer i morgon eller om någon månad. Investera också i sådant som du förstår eller tror dig förstå. Lågräntelä­get är här för att stanna så avkastning­en från räntebäran­de instrument kommer vara fortsatt blygsam. Vill du ha positiv avkastning är nog aktier det bästa alternativ­et men vi kan vänta oss lägre avkastning 2020. Jag tror dock på stigande vinster för företagen, så en uppgång på omkring tio procent.

 ?? Bild: Mark Lennihan ?? Investerar­e på Wall Street firar in det nya börsåret.
Bild: Mark Lennihan Investerar­e på Wall Street firar in det nya börsåret.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden