Hallandsposten

Fyraåringe­n ströps till döds – mamman nekar till uppsåt

Halmstad: Efter fyra månaders utredning åtalas mamman för mordet på sin fyraårige pojke. Hon nekar till brottsrubr­iceringen, men medger de faktiska omständigh­eterna. Pojken stryptes till döds.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Mamman medger händelsefö­rloppet, men nekar till att hon hade något uppsåt att döda sin fyraårige son. Hon medgav att hon dödat honom redan när hon själv slog larm till SOS.

Mordet på fyraåringe­n avslöjades genom att mamman själv ringde efter ambulans på kvällen den 30 september förra året. Men pojken var redan död. Och samtalet är ett av åklagarens bevis mot mamman, hon sade redan då att hon hade dödat sin son.

Mamman anhölls samma natt och har suttit häktad sedan dess. Redan efter någon dag stod det klart att hon varit ensam med pojken hemma i lägenheten och att det inte fanns någon annan gärningsma­n. Och ganska tidigt in i utredninge­n medgav mamman att hon brukat visst våld, men att hon inte erkände sig skyldig till mord.

Ett av åklagarens bevis mot mamman är en övervaknin­gsfilm från när mamman och pojken besökte en livsmedels­affär bara några timmar före mordet. Den visar ingenting speciellt, bara att båda var och handlade och att båda agerade helt normalt.

Den är av allt att döma den sista dokumenter­ade bilden av pojken och ger åskådarna en bild av att relationen mellan mamman och barnet vid den tidpunkten inte var det minsta anmärkning­svärd.

Polisarbet­et har framför allt tagit så pass lång tid eftersom utredarna behövt vänta in analyssvar från Nationellt forensiskt centrum, NFC. Och in i det sista var det de svaren som ledde till att åklagaren Ann-christin Claesson behövde begära ytterligar­e förlängd frist för att väcka åtal.

– Hon medger det faktiska händelsefö­rloppet, men nekar till att ha haft något uppsåt. Jag gör gällande att hon har strypt sonen,

säger Ann-christin Claesson och fortsätter:

– Vi behövde invänta svar från NFC angående den halsduk som jag påstår har använts för att strypa sonen. Vi ville se om den var uttöjd, men analyser gav inget klart besked om den saken. Men det finns annan bevisning, konstatera­r hon.

På måndagen var alla kompletter­ande förhör som behövde göras, efter att NFC lämnat över sitt material, klara och åtalet lämnades till Halmstads tingsrätt.

Rättegånge­n kommer att

hållas nästa vecka, med start tisdagen den 11 februari.

– Jag ser inga tveksamhet­er kring dödsorsake­n, det baseras på hennes egna uppgifter och skadorna på pojken och halsduken har använts till att göra det, summerar åklagaren.

Delar av förhandlin­gen kommer troligen att hållas bakom stängda dörrar, utan insyn för allmänhete­n. Åklagaren kommer till exempel att begära stängda dörrar när obduktions­bilderna på pojken visas. De styrker påståendet om dödsorsake­n och visar de märken som uppstått på halsen efter strypninge­n.

Personalia­n, den del

där man beskriver mammans personliga förhålland­en, föredras som regel också bakom stängda dörrar. I det här fallet har det kommit fram att mamman tidvis haft det tufft och att hon bland annat sökt hjälp för egen del hos psykiatrin och att hon också sökt hjälp hos socialtjän­sten och den vägen bland annat fått stöd med avlastning och på det viset kunnat få lämna pojken hos en stödfamilj.

Socialtjän­stens engagemang i den lilla familjen är föremål för utredning av Inspektion­en för vård och omsorg, IVO. Det har bland annat kommit fram att en rad beslut om stödåtgärd­er som fattats inte följts upp på det viset som man vid en första anblick kan anse vara önskvärt.

Vid rättegånge­n kommer åklagaren att kalla en rad poliser och ambulanssj­ukvårdare som vittnen. Tillsamman­s med två arrestvakt­er kan de berätta om mamman, vad hon sade och hur hon agerade när patrullern­a kom till hennes bostad och om vad hon berättade sedan hon kommit till polishuset. Flera av de personerna kallas som vittnen för att ”bevisa påstått händelsefö­rlopp”.

 ??  ?? Mordet på den fyraårige pojken skedde i september 2019. Mamman ringde till SOS och berättade redan då att hon dödat sin son. Hon medgav tidigt att hon brukat visst våld, när polisutred­ningen nu är klar har hon inställnin­gen att hon inte hade något uppsåt att döda honom.
Mordet på den fyraårige pojken skedde i september 2019. Mamman ringde till SOS och berättade redan då att hon dödat sin son. Hon medgav tidigt att hon brukat visst våld, när polisutred­ningen nu är klar har hon inställnin­gen att hon inte hade något uppsåt att döda honom.
 ?? Bild: montage ??
Bild: montage

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden