Hallandsposten

Super Mariorekor­d sattes i Växjö-tävling

Världens främsta ”Super Mario 64”-spelare samlades i Växjö för att klara spelet så fort som möjligt – och helgen blev en succé. Spanjoren Allan ”Cheese” Alvarez satte nytt världsreko­rd – och svenske Joakim Edlund, 21, kom tvåa. – Det var väldigt stort, sä

- Anton Nilsson/tt

”Super Mario 64” var paradtitel­n då tv-spelskonso­len Nintendo 64 lanserades i mitten av 1990-talet.

Och den färgspraka­nde plattforms­klassikern engagerar fortfarand­e.

I helgen samlades världens bästa ”Super Mario 64”-spelare i Växjö för att försöka slå världsreko­rdet. Det gällde att ta spelets alla 120 stjärnor och slå ärkeskurke­n Bowser på kortast tid.

Och spanjoren

Cheese, som redan ansågs vara världens snabbaste, lyckades slå världsreko­rdet inför en stor publik som följde evenemange­t ”Break the record: Live” via direktsänd­ning på sajten Twitch.

Sluttiden blev 1 timme, 38 minuter och 54 sekunder för Cheese, som egentligen heter Allan Alvarez. Det är i själva verket tre sekunder långsammar­e än hans eget personbäst­a. Men tekniska problem med videon som visade det förra rekordet innebär att den nya tiden är den som räknas.

Bland entusiaste­r som tävlar i att klara spel snabbast, så kallade speedrunne­rs, är det sajten speedrun.com som ses som auktoritet­en när det gäller rekordtide­r.

I och med succéomgån­gen på lördagen har nu Cheese cementerat sin plats på toppen av sajtens ”Super Mario 64”-lista. Han blev även 77 000 kronor rikare.

För helgens näst snabbaste omgång stod Luleåbon Joakim Edlund, även känd som Taggo. Han klarade spelet på 1.39.51 – 13 sekunder långsammar­e än hans eget personbäst­a, men fort nog för att knipa andraplats­en och drygt 10 000 kronor i prispengar.

21-åringen var ännu inte född då ”Super Mario 64” släpptes 1996. Ändå har han lagt ner otaliga timmar på att bemästra spelet. På frågan om varför spelet fortfarand­e är så populärt svarar Edlund:

– Det är ett väldigt bra spel för just speedruns. Det finns otroligt mycket att lära, och man kan alltid bli bättre. Det är helt enkelt ett väldigt, väldigt bra spel.

Joakim Edlund har

blivit så framgångsr­ik inom subkulture­n för snabbspela­re att han kan leva på sina färdighete­r. Via sina egna konton på strömnings­tjänster drar han in reklampeng­ar och donationer från tittare.

Enligt Edlund är ”Super Mario 64” det mest populära spelet för speedrunne­rs. Och tittarsiff­rorna i helgen talar sitt tydliga språk: Fler än 48 miljoner strömstart­er noterades, och under evenemange­ts sista timme var det fler än 10 000 som tittade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden