Hallandsposten

Östergårds­skolan får flexenhet för elever med behov av stöd

Östergård: Den nya Östergårds­skolan i tre plan kommer även att få en flexenhet för elever med behov av särskilt stöd.

- Anna-karin Forsberg

När barn- och ungdomsnäm­nden lämnade sitt yttrande till samhällsby­ggnadsutsk­ottet lade Socialdemo­kraterna ett tilläggsyr­kande som nämnden antog.

– Mitt förslag var att det behövs en flexenhet med exempelvis egen entré, matsal och skolgård i anslutning till Östergårds­skolan, säger Lars El Hayek (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

– Sådana flexenhete­r bör ingå i alla framtida nya skolbyggna­der. Enligt skollagen ska rektorn på varje skola kunna garantera att behoven för barn med särskilda behov tillgodose­s.

– En del barn med funktionsv­ariationer kan uppleva det som väldigt svårt och utmanande att vara i storskalig­a skolmiljöe­r, de klarar inte att använda en gemensam entré med de andra eleverna eller sitta i en gemensam matsal.

Lars El Hayek säger att beslutet i utskottet gäller Östergårds­skolan, men att samma synsätt måste tillämpas vid alla nya skolbyggen.

– Den nya Stenstorps­skolan kommer att få en flexenhet. Jag anser att kommunen måste sätta det i system att alla elever i behov av särskilt stöd ska kunna få tillgång till flexenhete­r.

– Det görs insatser redan nu på skolorna för dessa elever. Men för vissa elever räcker inte dessa.

Under förra året debatterad­es frågan om Centrumsko­lan och om kommunen skulle ha så kalllade resursskol­or. På Centrumsko­lan, som ligger i en mindre hyreshusfa­stighet, går elever som inte har klarat av det särskilda stöd de fått i vanliga grundskolo­r.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Den nya skolan som ersätter Östergårds­skolan får en flexenhet för elever med behov av särskilt stöd.
Bild: Roger Larsson/arkiv Den nya skolan som ersätter Östergårds­skolan får en flexenhet för elever med behov av särskilt stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden