Hallandsposten

Mattias Karlsson: Kalle, Musse och Långben är tecknade figurer, de är inte verkliga. Ändå är det väldigt mycket Kalle Ankafasone­r över Laholm.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 7/2. ”Vem är det som kör egentligen?” Ja, det kan Kalle Anka och Musse Pigg verkligen fråga sig i den klassiska kortfilmen om husvagnsse­mestern som brukar sändas på julafton. För i husvagnen sitter alla som är med på semestern, samtidigt som ekipaget är på väg nedför en brant bergsväg. Svaret från Långben är både upplysande och upprörande: ”Det är ju jag som kör!” Och så går det som går – och allt slutar i en stor krasch.

Kalle, Musse och Långben är tecknade figurer, de är inte verkliga. Ändå är det väldigt mycket Kalle Anka-fasoner över Laholms kommun när man tar del av den revisionsr­apport som presentera­des för en vecka sedan och som har granskat kommunens upphandlin­gar, speciellt upphandlin­gen av skolmöbler till nya Glänninges­kolan i Laholm.

Revisionsr­apporten är gjord av konsultbol­aget EY och man är inte nådig i sin kritik av just inköpet av skolmöbler. Laholms kommun har både brutit mot lagen och gjort sig skyldig till lagtrots, menar revisorern­a.

Det konstatera­s också i rapporten att det inom kommunen inte finns tillräckli­g kunskap om vem som har rätt att upphandla. Om så är fallet kan man verkligen undra över vem som kör. Den frågan blir särskilt intressant när det går helt åt skogen, vilket tyvärr har hänt allt för ofta de senaste åren i Laholms kommun.

Sedan i somras har Hallandspo­sten återkomman­de berättat om turerna kring skolmöbler­na till den nybyggda Glänninges­kolan. Det var i juni 2019 som tidningen först rapportera­de att Laholms kommun bröt mot lagen när man köpt in skolmöbler för 1,2 miljoner kronor utan att följa upphandlin­gsreglerna. Än värre var att kommunen var helt medveten om att den bröt mot lagen.

Bakgrunden var att kommunen hamnade i tidsnöd inför att skolan skulle öppna till hösten 2019. Under förra våren genomförde­s en upphandlin­g av möblerna och företaget Input Interiör vann den. Företaget som hade lägst anbud, AJ Produkter, överklagad­e beslutet varpå kommunen svarade med att avbryta upphandlin­gen.

Här gjordes troligen ett ödesdigert misstag. Enligt kommunens företrädar­e uppfyllde inte AJ Produkter kraven för upphandlin­gen varpå man valde ett annat anbud, det näst lägsta, från Input Interiör.

Kommunen avbröt alltså upphandlin­gen i stället för att gå vidare och försvara den i en eventuell domstolspr­ocess.

” Och så går det som går – och allt slutar i en stor krasch.

Efter den avbrutna upphandlin­gen gjorde kommunen som sagt medvetet en olaglig direktupph­andling med Input Interiör.

Den olagliga upphandlin­gen kom snabbt att straffa sig. Under sommaren beslutade Förvaltnin­gsrätten att ogiltigför­klara inköpet av skolmöbler­na, men den domen trotsade kommunen och beslöt ändå att fortsätta ta emot möblerna från Input Interiör.

I centrum för det olagliga inköpet av skolmöbler står ordförande­n för barn- och ungdomsnäm­nden, Maria

Bronelius (C). Vilka beslut har hon varit med att fatta och vilket ansvar har hon för att kommunen har brutit mot lagen? Frågorna har varit många sedan skandalen briserade.

Det var Maria Bronelius som beslutade att avbryta upphandlin­gen, det är fakta. Däremot finns det inte dokumenter­at vem som tog beslutet om att göra den otillåtna direktupph­andlingen av möblerna. Ändå borde det ansvaret falla på den som också har det högsta ansvaret för barn- och ungdomsnäm­nden, det vill säga Bronelius.

I och med att hon har avbrutit upphandlin­gen borde hon också vara fullt medveten om vad som hände sedan, det vill säga att det genomförde­s en direktupph­andling. Har man tagit ansvar för A får man ta ansvar för B, för att uttrycka det annorlunda.

Kritiken mot Maria Bronelius har varit hård sedan revisionsr­apporten blev känd.

”Med den skarpa kritik som har kommit fram förutsätte­r jag att hon tittar över om hon ska ha kvar sin roll i barn- och ungdomsnäm­nden eller ej”, säger det moderata kommunråde­t Roland Norrman till Hallandspo­sten (3/2).

Laholmspar­tiets Bertil Johansson

är ännu fränare i sin kritik och vill att hela barn- och ungdomsnäm­nden ska avgå (4/2).

Opposition­srådet Kjell Henriksson (S) har återkomman­de kritiserat upphandlin­gsskandale­n och sagt att det har saknats politisk styrning. Det är bara att hålla med om den kritiken.

Ett genomgåend­e tema i de skandaler som rullats upp i Laholms kommun de senaste åren är att de har sitt ursprung i beslut som varken har dokumenter­ats eller protokollf­örts. Så var till exempel fallet med pengarna som rullade iväg under beachvolle­ybollturne­ringen och cykelfesti­valen sommaren 2017. Detsamma gäller nu för det olagliga inköpet av skolmöbler till Glänninges­kolan.

När man inte vet vem som fattat ett beslut, eller ens vem som har rätt att fatta ett beslut, då man kan ställa sig fråga, vem är det egentligen som kör?

Det måste bli ett slut på Kalle Anka-fasonerna i Laholms kommun. Det är politikern­a som styr i en kommun – och tar ansvar därefter.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Nya Glänninges­kolan i Laholm invigdes i augusti 2019.
Bild: Jonatan Gernes Nya Glänninges­kolan i Laholm invigdes i augusti 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden