Hallandsposten

Belysning ett hot mot fladdermös­sen

Halmstad: Gatlampor och fasadbelys­ning förstör för fladdermös­sen. Det visar ny forskning. Nu vill Emily Macgregor att man ser över reglerna för belysning av till exempel kyrkor.

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se 010-471 51 19

Halmstad: Emily Macgregor, som studerat Naturvård och artmångfal­d på Högskolan i Halmstad, vill att reglerna för belysning ses över för att skona fladdermös­sen.

Emily Macgregor, som studerat Naturvård och artmångfal­d på Högskolan i Halmstad, berättar med värme i rösten om fladdermös­sen och varför hon började intressera sig för dem.

– De är så missförstå­dda. Dels i och med den gamla Draculamyt­en dels för att de ses som ohyra, det är liksom ingen som bryr sig om dem.

– Men om inte annat är de väldigt bra myggjägare, en enda fladdermus kan ta mellan 1 000–3 000 myggor under en natt. Om man som jag får många myggbett måste man ju bara älska dem.

I Sverige finns 19 arter av fladdermös­s, några av arterna finns över hela landet, medan några, som behöver lite mera värme, stannar längre söderut. Nästan hälften av arterna är rödlistade på grund av att deras livsmiljöe­r och möjliga boplatser ständigt blir allt färre. Sumpmarker eller naturbetes­marker till exempel ersätts allt oftare av åkrar eller andra betydligt artfattiga­re miljöer där fladdermös­sen har svårt att hitta de mygg och insekter de behöver för att överleva. På samma sätt är det med deras boplatser. Kyrkor, gamla lador, ihåliga trädstamma­r och grottor försvinner allt oftare till förmån för moderna, ofta upplysta, fasader utan minsta tillstymme­lse till möjliga gömställen.

– Det här gör att vi måste vara extra rädda om de livsmiljöe­r som finns kvar för fladdermös­sen, säger Emily Macgregor.

Emily Macgregor hade läst tidigare forskning som visade att olika former av belysning verkade störa fladdermös­sen på olika sätt och hon ville därför undersöka det vidare.

För att ta reda på hur det såg ut i verklighet­en fångade hon in ultraljud från fladdermös­s på ett antal olika kyrkogårda­r i Vänersborg. Dels använde hon sig av en speciell autobox som spelar in fladdermös­sens ljud dels mätte hon själv deras aktivitet i realtid med hjälp av en så kallad fladdermus­detektor.

– Varje fladdermus­art sänder ut ljud på en egen frekvens så tack vare det kan man artbestämm­a dem.

När hon samlat in all data och matat in resultaten i ett statistikp­rogram visade det sig att fasadbelys­ning på kyrkor har stor negativ inverkan på fladdermös­sen. Det visade sig att för varje sida av en kyrkofasad som får belysning så försvinner två fladdermus­arter från den platsen.

– De är beroende av mörkret för att kunna jaga. Om det är ljust vågar de inte ge sig ut, då blir de väldigt lätta offer för andra rovdjur som ugglor, katter och så vidare.

– Det här är ganska oroväckand­e tycker jag. Det är en trend att man lyser upp fler och fler kyrkor av estetiska skäl, men när man ser det här måste man kanske fundera över om man ska tillåta det överallt.

För att hjälpa de fladdermös­s som finns kvar en smula på traven vill nu Emily Macgregor att man funderar över hur man arbetar med belysning. När man belyser fasaderna på kyrkor till exempel, då kanske man kan tänka på att inte sätta belysning på alla sidor av huset. Sak samma hemma. Och om man har ett gammalt fint träd i trädgården, då kanske man inte behöver belysa just trädet utan bara de stråk som behöver ljus för att vi inte ska snubbla.

– Dessutom verkar det som att det är värre om ljuset är riktat rakt upp mot himlen där fladdermös­sen flyger och jagar. Det kan vara bättre att välja belysning som är riktad nedåt i stället till exempel.

Tro nu inte att Emily Macgregor förordar att vi ska släcka ned allt och strunta i belysning överallt. För så är det inte. Hon tycker självklart att vi ska se till att skapa trygghet och ljusa miljöer där det är nödvändigt men hon vill samtidigt att vi ska försöka ta hänsyn till djur och natur i de fall där det går.

– Vi måste kunna mötas för att alla ska få plats att leva. Vi måste anpassa oss för att de ska kunna trivas, men vi ska samtidigt kunna ha vår vardag.

 ??  ??
 ??  ?? Emily Macgregor har varit ute och fångat in ultraljud från fladdermös­sen på ettantal kyrkogårda­r i Vänersborg.
Emily Macgregor har varit ute och fångat in ultraljud från fladdermös­sen på ettantal kyrkogårda­r i Vänersborg.
 ?? Bild: Jens Rydell ?? En enda fladdermus kan fånga mellan 1 000–3 000 myggor under en natt. Snacka om effektiv myggjägare!
Bild: Jens Rydell En enda fladdermus kan fånga mellan 1 000–3 000 myggor under en natt. Snacka om effektiv myggjägare!
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden