Hallandsposten

Kvinna blev överkörd av full bilist

Oskarström: Den gravt berusade mannen vinglade så att han nästan inte kunde gå. Men efter sitt apoteksbes­ök satte han sig i bilen för att köra hem. Kvinnan som försökte stoppa honom ignorerade han – och körde över hennes fot.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Halmstad: Hon försökte hindra honom från att köra iväg med bilen. Men 58-åringen lyssnade inte på kvinnan som ingrep. Och när han körde över hennes fot och knäckte hennes ben på flera ställen märkte han inget.

58-åringen behövde hämta mer medicin. Han hade druckit ”tre-fyra öl kanske”, struntade i att hans körkort var indraget sedan många år tillbaka och att han hade ”festat rätt hårt” dagen före.

Väl inne på apoteket i Oskarström, en dryg mil hemifrån, reagerade personalen på att han luktade sprit. Kombinatio­nen med hans uppenbara vinglande gjorde att en av de anställda bestämde sig för att hejda mannen från att köra därifrån. Hon sprang ut efter honom och samtidigt som han backade ur p-fickan pratade hon med honom genom den öppna sidorutan.

Men han tog inte in budskapet om att han var en olämplig bilförare, i stället schasade han undan kvinnan och försökte köra förbi henne.

Då hade bilen rullat över hennes fot, hon skrek av smärta och försökte få honom att förstå allvaret i situatione­n.

Då vred han på ratten och trots att flera personer rusade fram för att stoppa honom körde han förbi kvinnan, som nu låg på marken, och försvann iväg från parkeringe­n. Ute på den anslutande gatan gjorde några skolungdom­ar ännu ett försök att få honom att stanna, men även de misslyckad­es.

” Jag märkte inte att jag körde på henne. Åtalade 58-åringen

Händelsen inträffade i augusti förra året. Kvinnan bröt benet på fyra ställen och är fortfarand­e inte återställd. Hon kan inte gå och har inte kunnat börja jobba igen.

– Det var absolut inte meningen, urskuldade 58-åringen sig när åklagaren förhörde honom under rättegånge­n mot honom.

Han är åtalad för grov misshandel, grovt rattfyller­i – 2,21 promille – och olovlig körning.

Den påkörda kvinnan kom till förhandlin­gen i rullstol. Till råga på allt har hon nyligen fått besked om att hennes sjukpennin­g kommer att dras in. Försäkring­skassan har uppmanat henne att återgå till arbetet, eller söka en ny anställnin­g.

58-åringen nekar till anklagelse­n om grov misshandel och hade först samma inställnin­g till rattfyller­ibrottet. Först efter provtagnin­gsbeskedet ville han ta ställning.

– Jag märkte inte att jag körde på henne, men jag kommer ihåg att hon sa åt mig att backa eftersom jag stod med bilen på hennes fot, beskrev han händelsen för rätten.

Efter smitningen från olycksplat­sen körde han och gömde sig i skogen. Han förstod att polisen skulle leta efter honom i bostaden. Men patrullen hittade honom ändå. Bredvid mannen i mittkonsol­en stod en öppnad ölburk, en oöppnad starköl låg bredvid honom på passagerar­sätet.

– Jag hade burken som askkopp, förklarade han.

Åklagaren Jörgen Bengtsson yrkade på att mannen ska dömas till fängelse och anser att det på grund av att det var ett så kallat artbrott ska påföljden bli högre än minimistra­ffet. Han yrkade på fängelse strax under två år för 58-åringen.

Mannens advokat Otto Hallgren resonerade i den helt motsatta änden av straffskal­an och ansåg i första hand att rätten skulle gå på Frivårdens linje, som efter sin utredning föreslog sex månaders vård på ett behandling­shem för 58-åringens alkoholmis­sbruk och sedan ytterligar­e ett års tvingande fortsatt vård.

Dom i målet meddelas senare.

 ?? Bild: Polisen ?? Mannen hade ”festat hårt” dagen före, tagit ”tre-fyra öl” dagen efter och körde till apoteket för att hämta medicin. När en kvinna försökte stoppa honom från att fortsätta köra bil körde han över hennes fot och krossade då hennes smalben på minst fyra ställen.
Bild: Polisen Mannen hade ”festat hårt” dagen före, tagit ”tre-fyra öl” dagen efter och körde till apoteket för att hämta medicin. När en kvinna försökte stoppa honom från att fortsätta köra bil körde han över hennes fot och krossade då hennes smalben på minst fyra ställen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden