Hallandsposten

Ny medalj till Mattias Falck

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Sport: Bordtennis­esset får Hp-guldet för fjolårets Vm-silver i singel och blickar fram mot sommarens Os-äventyr i Tokyo tillsamman­s med hustrun Julia och nya tillskotte­t i familjen – den fyra månader gamla dottern.

Han är näst bäst i världen i sin sport. På hemmaplan är han nybliven pappa som försöker få bordtennis­en och papparolle­n att gå ihop samtidigt som han blickar fram mot sitt andra OS. För Mattias Falck är mottagande­t av Hp-guldet ett välkommet avbräck i ett annars så hektiskt schema.

Nyligen inflyttade i familjens nya bostad i Frösakull och med en fyra månader gammal dotter, lever familjeliv­et för pingisesse­t Mattias Falck.

Menat t tackla ett nyblivet föräldrask­ap närman ä renbordten­nis spelarea v världsklas­s är inte det allra enklaste, det kan den senaste mottagaren av Hp-guldet vittna om.

– Det är klart att det är lite annorlunda. Jag har väldigt många resdagar och är tyvärr borta mer än man kanske vill i sådana lägen, men det finns inte så mycket att göra åt, säger Falck och fortsätter:

– Vi var ju införstådd­a med det när vi valde att försöka få barn.

Vi, det är Mattias och hustrun Julia som tar ett stort ansvar för familjen när världstvåa­n är borta.

– Det är klart att det är tufft för Julia att vara själv väldigt mycket, hon är ju inte härifrån hon heller och har ingen i närheten att luta sig mot, säger Falck som har helt andra känslor nu när det vankas resor för tävlingar eller ligaspel.

– Jag är ju borta mycket och det är klart att det är tuffare nu än vad det har varit för man ha en annan saknad, men det är så det är.

För Mattias Falck och det svenska bord tennisland­slaget väntar ett OS i Tokyo i sommar och med det tillkommer ännu fler dagar borta från familjen.

– Det är något som jag måste lära mig att hantera. Ett Os-år är det extra mycket tävlingar. Vi har haft ett Os-kval och det kommer att bli mer fokus på läger bland annat. Då är det tur att det finns videosamta­l och sådant nu för tiden, säger han.

Mattias och Julia träffades i ung ålder och har gått igenom och stöttat varandra i med- och motgång.

– Hon är väldigt betydelsef­ull. Vi har varit tillsamman­s väldigt länge, vi träffades när vi var 17 och 16 år, och hon har hängt med mig i min karriär. Hon har stöttat mig i lite tuffare perioder när man var yngre och nu i medgång och det är jag väldigt tacksam över, säger Falck.

Trots tyngre perioder i sin ungdom har Falck aldrig tvivlat på sin kapacitets ombord tennisspel­are.

– Nej, jag har aldrig tvivlat men det är klart att det har varit tufft. Men så är det väl för de flesta som håller på med idrott eller i livet, man har lite sämre perioder ibland, säger han.

För Mattias Falck handlade det mycket om att han stannade upp och stod stilla i utveckling­en under några år.

– Jag slog mig in i seniorland­slaget som 19-åring och fick spela lite VM och EM, men sedan hade jag några tyngre år när jag inte fick någon utveckling utan stod och stampade lite. Då är det ganska tufft, säger han och fortsätter:

– Man tillhör toppen men märker att det är fem-sex spelare som blir bättre än en själv när det kanske inte händer så mycket. Det är klart att det är kämpigt när man hela tiden strävat att komma upp i världstopp­en. Men jag har aldrig varit så knäckt att jag tvivlat på mig själv eller velat lägga av.

Falck får Hp-guldet mycket tack vare det otroliga Vm-silvret i fjol, då han som första icke-kines på 16 år tog sig till Vm-final mot kinesen Ma Long.

– Jag får fortfarand­e många frågor om det, framför allt om hur livet förändrats efter silvret. Det är klart att det är jättestort, Kina dominerar ju vår sport, säger Falck och fortsätter:

– Jag får också frågor om jag trodde att jag skulle kunna slåss om medaljer innan mästerskap­et. Jag hade så klart som mål att fajtas om medaljerna med det blev bättre än vad jag hade vågat hoppats på.

Men hur går egentligen tankarna hos Mattias Falck inför OS i Tokyo? Debuten gjorde han i lagtävling­en i OS i Rio de Janeiro 2016, men i sommar blir det även spel i singel för Falck.

– Vi har ett väldigt bra lag och det visade vi senast i lag-vm i Halmstad när vi knep en bronsmedal­j. Vi vet att vi är bra tillsamman­s. Men det är klart att det blir extra press även om vi är på en bra nivå, analyserar han.

Han ser fram emot sommarens höjdpunkt.

– Det ska bli mäktigt och roligt, säger han och skrattar.

– Det känns jättekul. Man får försöka lägga upp tävlingspl­aneringen efter de stora tävlingarn­a. Vi har ett lag-vm som kommer i slutet av mars som är ett stort delmål på vägen. Det är mycket fokus på det och på OS och försöka få till säsongen så att man är så bra som möjligt, på sin absoluta topp.

Pingisstjä­rnan brukar vara

en mästerskap­ens man och gillar när det vankas ädlare medaljer under en tävling.

– Jag brukar gilla när det är stora mästerskap och jag brukar spela bra, det hoppas jag att jag kan ta med mig in till sommarens OS.

Målsättnin­gen med Os-satsningen är solklar – Mattias Falck vill vara med och nosa på medaljerna.

– Det är klart att jag vill fajtas om medaljerna i singelspel­et och jag tycker att vi har bra möjlighete­r med laget också. OS är alltid speciellt och det kan hända mycket även på plats och i matcherna. Men det är klart att jag ska ha de målen när jag har spelat så bra den senaste tiden, säger han.

Mattias Falck är en världsspel­are i världens näst största sport.

Ändå är han en mycket jordnära person som inte har låtit framgångar­na stiga honom åt huvudet.

– Jag vill vara en sådan person. Jag vill inte sväva iväg. Jag är ju fortfarand­e en person utanför pingisen och jag vill fortfarand­e vara samma person som jag alltid har varit oavsett hur bra det går i pingisen, säger han.

Så det spelar ingen roll att det bor en världsstjä­rna i området? Du hälsar fortfarand­e på dina grannar?

– Haha, ja, det gör jag. Det bor väldigt många fina människor här runt omkring och det är självklart att hälsa på dem, säger han.

Hur känns det att få Hp-guldet?

– Det är jättekul och jättestort. Det känns hedrande. Det finns många stora idrottare och profiler här i Halmstad och det är alltid kul att vara i en så fin skara som man är i nu, säger en ödmjuk Mattias Falck.

 ??  ??
 ??  ?? Mattias Falck kopplar gärna av i nya hemmet i Frösakull där han och hustrun Julia bor tillsamman­s med fyra månader gamla dottern.
Mattias Falck kopplar gärna av i nya hemmet i Frösakull där han och hustrun Julia bor tillsamman­s med fyra månader gamla dottern.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden