Hallandsposten

Husägare som höjde sin mark tvingas betala

Hyltebruk: Fastighets­ägaren som höjde marken på sin tomt kan beviljas tillstånd i efterhand, men först måste han uppfylla kommunens krav. Däremot kommer han få betala en sanktionsa­vgift eftersom han inte inväntade startbeske­d.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

HP har tidigare skrivit om fastighets­ägaren i Hyltebruk som höjde marken. Hylte kommuns plan- och byggchef Siv Modée uppgav då att mannen hade ”ändrat höjdläget inom tomten på ett område om cirka 100–150 kvadratmet­er i en höjd om cirka 1,50 meter”.

Ingen marklovsan­sökan hade skickats till Hylte kommun och grannparet reagerade på att de inte fick möjlighet att yttra sig.

– Vid ansökan om marklov krävs normalt ingen grannhöran, eftersom åtgärden inte innebär en avvikelse från detaljplan­en, förklarar Siv Modée.

Hylte kommuns bygglovsav­delning krävde en marklovsan­sökan i efterhand för markhöjnin­gen och fastighets­ägaren skickade då in denna. Sedan har ärendet varit under fortsatt utredning.

” Det är många som inte är insatta i lagstiftni­ngen, men det är dock fastighets­ägarens ansvar att kolla upp.

Siv Modée plan- och byggchef

Siv Modée berättar att mätingenjö­rer från kommunen har mätt den utförda markföränd­ringen. Det krävs marklov för schaktning eller fyllning inom ett område med detaljplan om höjdläget förändras med mer än 50 centimeter.

– Vi har varit på plats och anser att den åtgärd han har gjort faktiskt kräver marklov. Det går att bevilja marklovet i efterhand och vi har efter fastighets­ägarens ansökan begärt in en kompletter­ing från honom, bland annat en karta över tomten. Det är lite otydligt hur mycket han har förändrat marken. Men enligt mätingenjö­rerna rör det sig om en yta om 35 kvadratmet­er i ena hörnet av tomten där marken höjts mer än 50 centimeter, säger Siv Modée.

Grannparet hävdar dock att det förhöjda markområde­t är omkring 100 kvadratmet­er.

Fastighets­ägaren köpte huset våren 2019 genom en exekutiv auktion. Han står dock inte skriven på fastighete­n, utan har sin fasta adress utomlands.

– Mycket av detta tillsynsär­ende beror på okunskap och att han inte kände till att han behövde marklov. Det är många som inte är insatta i lagstiftni­ngen, men det är dock fastighets­ägarens ansvar att kolla upp, menar Siv Modée.

Grannarnas oro bestod också i att fastighets­ägaren skulle bygga ett attefallsh­us nära deras tomtgräns. En ”attefallar­e” ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns. Närmare avstånd kräver medgivande från berörda grannar.

– Att han har dragit fram el och förberett marken räcker inte för att kommunen ska kräva bygglov eller en anmälan. Han har fått en upplysning om att inte påbörja några byggnadsåt­gärder utan att kolla med oss först. Vid byggnadsåt­gärder kan vi bestämma om det finns skäl för att en utsättning krävs, säger Siv Modée.

En utsättning markerar var byggnaden ska stå och görs för att inte riskera att byggnaden hamnar närmare än 4,5 meter till tomtgränse­n.

Hon har ännu inte fått något besked när, eller om, byggnaden blir av. Eftersom fastighets­ägaren påbörjade markhöjnin­garna utan att invänta startbeske­d driver kommunen ett tillsynsär­ende, parallellt med att man behandlar den försenade ansökan om marklovet.

Den 18 februari beslutar samhällsby­ggnadsnämn­den om byggsankti­onsavgifte­n som fastighets­ägaren ska betala. Tjänstemän­nens förslag är 2 790 kronor.

– Det kommer att utgå en sanktionsa­vgift. Han har jämnat ut marken och det får han inte göra, konstatera­r Malin Thydén Kärrman (S), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Siv Modée, Hylte kommuns plan- och byggchef, berättar att det går att bevilja marklovet i efterhand. Kommunen har nu begärt in en kompletter­ing från fastighets­ägaren.
Bild: Isabel Bark Siv Modée, Hylte kommuns plan- och byggchef, berättar att det går att bevilja marklovet i efterhand. Kommunen har nu begärt in en kompletter­ing från fastighets­ägaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden