Hallandsposten

Gård kritiseras för att ha haft omärkta djur

Våxtorp: Sommaren 2018 uppdagades en misstänkt stor svartslakt av får på en gård i södra Halland. Samma gård får nu ny kritik för sin djurhållni­ng. Vid en inspektion saknade 18 får märkning och det fanns inga stalljourn­aler.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

– Alla djur som ska in i livsmedels­kedjan ska kunna spåras för att vi ska veta att det är säkert för konsumente­rna. Slakterier­na får inte heller ta emot omärkta djur, säger länsveteri­när Dag Fritzon.

Sommaren 2018 hittades 29 stycken slaktkropp­ar från får i ett kylrum på gården då länsstyrel­sen, kommunens miljöinspe­ktörer och polisen gjorde ett tillslag. Myndighete­rna misstänkte svartslakt i stor skala.

En slaktare misstänkte­s för djurplåger­i, men det lades ner i brist på bevis.

Gårdens ägare har ett viteshot hängande över sig då han inte grävt upp slakteriav­fallet som han blivit ålagd att göra.

Dessutom pågår en förundersö­kning om brott mot livsmedels­lagstiftni­ngen.

Under hösten 2019 gjorde länsstyrel­sen inspektion­er på den aktuella gården vid två tillfällen. I slutet av november anmärkte de på att 18 av 21 får saknade märkning i öronen, vilket krävs enligt lag.

– Märkningen är till för att myndighete­rna ska kunna spåra smitta. Vi har spårbarhet­skrav på alla livsmedel. Det handlar både om sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor, och spridnings­risken mellan olika djurbesätt­ningar, säger Dag Fritzon.

När djur slaktas sker det omfattande kontroller av veterinär, både före och efter slakten.

– Alla djur besiktigas före slakten för att man ska kontroller­a att de är friska, har normalt hull och inte är dräktiga. Märkningen kontroller­as också, säger Dag Fritzon.

När djuret är slaktat kontroller­as bland annat lever, njurar och lungor enligt de krav som Livsmedels­verket ställer.

– Det är omfattande kontroller som görs för att vi ska ha säkra livsmedel, säger Dag Fritzon.

I vissa fall är det tillåtet med så kalllad hemslakt. Men det handlar om enstaka djur, och köttet därifrån får bara konsumeras av den egna familjen.

– Dit räknas inte släktingar och grannar till exempel, säger Dag Fritzon.

Jordbruksv­erket kräver nu svar från gårdens ägare om bristerna. Svarar han inte inom en viss tid kan Jordbruksv­erket bland annat kräva att fåren inte får flyttas. Gårdsägare­n riskerar även att mista stödpengar från EU.

 ??  ?? Sommaren 2018 hittades ett kylrum på den aktuella gården med flera slaktkropp­ar från får, som misstänkte­s ha slaktats olagligt. Även stora mängder slaktavfal­l ska ha grävts ner, vilket fick miljö- och byggnadsnä­mnden att utfärda ett vite.
Sommaren 2018 hittades ett kylrum på den aktuella gården med flera slaktkropp­ar från får, som misstänkte­s ha slaktats olagligt. Även stora mängder slaktavfal­l ska ha grävts ner, vilket fick miljö- och byggnadsnä­mnden att utfärda ett vite.
 ?? Bild: Länsstyrel­sen Bild: Håkan Johansson ?? får med korrekt öronmärkni­ng. djur utan korrekt märkning ska inte kunna komma in i livsmedels­kedjan.
Bild: Länsstyrel­sen Bild: Håkan Johansson får med korrekt öronmärkni­ng. djur utan korrekt märkning ska inte kunna komma in i livsmedels­kedjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden