Hallandsposten

Förslag om slöjförbud i vården utan gehör hos regionpoli­tikerna

Halland: Förbjud Region Hallands anställda att använda religiösa eller politiska symboler, såsom slöja, under arbetstid. Det föreslår sverigedem­okraten Carita Boulwén i en motion till regionfull­mäktige.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Det finns så mycket motsättnin­gar i vår värld idag och religionen kommer in allt mer. Vi vill bromsa den utveckling­en och att man ska lämna religiösa och politiska ställnings­taganden utanför arbetet. Människor som söker sig till Region Halland ska mötas av en neutral vårdgivare, menar Carita Boulwén.

Hon påpekar att arbetsgiva­re, utifrån ett beslut i Eu-domstolen, numera har möjlighet att förbjuda just religiösa och politiska symboler, men att man först måste anta en policy för detta.

I Region Halland finns redan dokumentet ”Basala hygienruti­ner och klädregler” som i detalj beskriver hur vårdperson­al får se ut.

Exempelvis får man inte använda ringar, armband, armbandsur, lösnaglar eller nagellack. Håret ska vara kort eller uppsatt, så även skägg, och arbetskläd­erna ska vara kortärmade vid möte med patienter.

Skillnaden är att fokuset i nuvarande rutin ligger på hygien och på att förhindra spridning av smitta och infektione­r.

– En tid tillbaka hade alla sjuksköter­skor huvudduk – av hygieniska skäl, konstatera­r Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

I regionkont­orets utredning av Sd-motionen konstatera­s att ”medarbetar­e inom hälso- och sjukvården omfattas av strikta klädregler, vilket i stort utesluter möjlighete­n att bära andra kläder än de som Region Halland tillhandah­åller”.

I sortimente­t av arbetskläd­er finns dock även huvuddukar, något som Carita Boulwén inte tycker är lämpligt:

– Huvudduk är absolut en religiös symbol och jag tycker inte den ska få användas i vården.

Övriga partier i regionstyr­elsen föreslår att motionen avslås med hänvisning till att det redan finns klädregler och att man inte ser behov av ytterligar­e reglering.

– Detta kanske inte är ett problem idag, men vi vill förebygga eventuella problem i framtiden, säger Carita Boulwén.

Regionfull­mäktige fattar slutgiltig­t beslut i frågan i slutet av februari.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden