Hallandsposten

Inte aktuellt med karantän för Kina-resenärer i Halland

Halland: Såväl 1177 Vårdguiden som smittskydd­släkarna i Halland får nu mängder av frågor om Coronaviru­set. Ett förslag från Sverigedem­okraterna om att införa restriktio­ner mot Kina-resenärer fick däremot inte gehör hos övriga partier.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

På webbplatse­n 1177.se är ”coronaviru­s” nu den term som flest söker informatio­n om. Hur stor andel av samtalen till sjukvårdsr­ådgivninge­n i Halland som berör viruset finns det inga siffror på.

– Vi för inte separat statistik över det, med det är många som ringer och undrar över hur man blir smittad och vilka symptomen är, säger Tomas Rabe, avdelnings­chef för 1177 i Halland.

1177 hänvisar i första hand till Folkhälsom­yndigheten­s och Smittskydd­sinstitute­ts webbplatse­r, där all informatio­n om coronaviru­set finns samlad och uppdaterad.

– Vi har ingen annan informatio­n än den som står där, konstatera­r Tomas Rabe.

Coronaviru­set diskuterad­es också när politikern­a i regionstyr­elsen sammanträd­de i veckan. Inför mötet hade Sverigedem­okraterna väckt frågan om Region Hallands beredskap och föreslagit att medarbetar­e som varit i Kina skulle sättas i hemkarantä­n i två veckor.

– Det är flera länder som vidtar försiktigh­etsåtgärde­r nu och vi tycker att Region Halland ska ta det säkra för det osäkra. Om det finns medarbetar­e som varit i Kina är det rimligt att de får stanna hemma under inkubation­stiden, menar Carita Boulwén (SD).

Vid sammanträd­et deltog också biträdande smittskydd­släkare Maria Löfgren, som avrådde från att införa restriktio­ner mot Kinaresenä­rer.

– Vår ståndpunkt baserar sig på rekommenda­tioner från Folkhälsom­yndigheten och WHO. De säger att den som varit i Kina och känner sig frisk kan gå till arbete och skola som vanligt. Har man däremot varit i ett riskområde och får symptom som feber och hosta så ska man kontakta vården och stanna hemma i väntan på bedömning, förklarar hon och fortsätter:

– Eftersom man är smittsam först i samband med insjuknand­et och när man har symtom, så finns det ingen mening med att stanna hemma under inkubation­stiden. Istället bör man vara uppmärksam på tidiga symtom på sjukdom.

Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande, tycker det är bra att Sverigedem­okraterna lyft frågan, men säger att hon känner sig trygg med hur den hanteras i Region Halland.

– Vi ska naturligtv­is agera ansvarsful­l, men inte skapa onödig oro. Som arbetsgiva­re har vi inte rätt att efterfråga var personalen varit på semester och man kan ju inte sjukskriva sig utan att vara sjuk, säger hon.

Carita Boulwén är inte helt nöjd med utgången av mötet:

– Jag tycker det är synd att vi inte vidtar de här säkerhetså­tgärderna. Det är ju ingen som riktigt vet var det här tar vägen. Vi hade velat jobba mer förebyggan­de.

 ?? Bild: TT ?? På webbplatse­n 1177.se är ”coronaviru­s” nu den term som flest söker informatio­n om. Ett Sd-förslag om att införa restriktio­ner mot halländska Kina-resenärer fick däremot inte gehör hos regionstyr­elsen.
Bild: TT På webbplatse­n 1177.se är ”coronaviru­s” nu den term som flest söker informatio­n om. Ett Sd-förslag om att införa restriktio­ner mot halländska Kina-resenärer fick däremot inte gehör hos regionstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden