Hallandsposten

Grönsiskan överraskni­ng i årlig fågelräkni­ng

Halland: Pilfinken är återigen den vanligaste matgästen i Halland när den årliga fågelräkni­ngen summeras. Den stora överraskni­ngen blev dock bubblaren grönsiskan som i år var den fjärde vanligaste fågeln i länet.

-

När fågelräkni­ngen ”Vinterfågl­ar inpå knuten” genomförde­s för 15:e gången var det på flera håll i södra Sverige ont om fåglar vid matningarn­a. Antalet rapporter ser ut att hamna på runt 17 000, förra året var motsvarand­e siffra cirka 25 000.

Enligt organisati­onen Birdlife kan det minskade antalet bero på den milda vintern där fåglarna hittar mat i naturen och därmed inte behöver söka sig till fågelborde­n.

När tre fjärdedela­r av årets rapporteri­ngar kommit in kan man konstatera att årets överraskni­ng är bubblaren grönsiskan, som placerar sig på fjärdeplat­s vid de halländska fågelmatni­ngarna, och på en andraplats i hela riket. Förra året hamnade grönsiskan på plats 18 i Halland.

Grönsiskan är en invasionsf­ågel vilket innebär att den kan förekomma i stora antal vissa år, och lysa med sin frånvaro andra år. Oregelbund­enheten beror på att invasionsa­rterna är beroende av en viss typ av vinterföda, enligt Birdlife.

Grönsiskan förmodas vara talrik eftersom den har haft god tillgång på alfrö hösten 2019, och därför stannat kvar i Sverige.

Listan över de vanligaste fåglarna toppas i riket av talgoxen följt av grönsiskan och blåmesen. I Halland var pilfinken precis som i fjol den vanligaste fågeln följt av blåmesen och talgoxen.

En regional skillnad är att sidensvans­en, som placerade sig på plats 9 i riket, var betydligt mer sällsynt vid de halländska fågelmatni­ngarna – och hittas först på plats 25 i länet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden