Hallandsposten

Betongspri­ckan inne i Bastionen ska nu repareras

Halmstad: Arbetet har stått still i ett och ett halvt år och området har varit avspärrat. Men nu jobbas det på Bastionen igen. – Den skada som upptäcktes i konstrukti­onen ska repareras, berättar Peter Gustafsson, projektled­are på teknik- och fritidsför­val

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Våren 2018 inleddes arbetet med att rusta upp Bastionen till en kostnad av fem miljoner kronor. Bland annat snyggades vallarna till liksom gränden mellan Bastionen och Hotell Mårtensson och murgröna planterade­s.

Men sedan tog det stopp. Det visade sig att det inte gick att gräva i slänten mot Nissan eftersom rasrisken var för stor. Dessutom upptäcktes en konstrukti­onsskada i ett gammalt förrådsutr­ymme inne i Bastionen. Det rörde sig om en 30–40 centimeter lång spricka i betongen.

Detta ledde i sin tur till att fastighets­kontoret fick kopplas in och innan skadan kunde lagas var entreprenö­ren som fick uppdraget tvungen att lämna in en åtgärdspla­n till länsstyrel­sen.

– Det har aldrig varit någon fara för allmänhete­n.

Sen vi upptäckte hålet har aktuell yta varit avspärrad för allmänhete­n, berättar fastighets­förvaltare Caroline Hesselbom.

Men nu är alltså arbetet med att laga skadan påbörjat.

– Vi började med att sätta upp ett väderskydd eftersom det är kulturhist­oriskt värdefull yta som vi ska gräva i och den måste skyddas. Väderförhå­llanden framöver är oklara, säger fastighets­förvaltare Caroline Hesselbom.

Hon räknar med att arbetet med att laga skadan blir omfattande eftersom väggarna är i dåligt skick. Hela passagen in till krutkammar­källaren behöver friläggas för att man ska lyckas få till en ny och hållbar konstrukti­on.

Hur lång tid det tar att reparera skadan är därför oklart, liksom vad det kommer att kosta.

– Det beror lite på hur arbetet går, och vad man hittar

” Det har aldrig varit någon fara för allmänhete­n. Sen vi upptäckte hålet har aktuell yta varit avspärrad

Caroline Hesselbom, fastighets­förvaltare

när man börjar gräva, säger Caroline Hesselbom.

Skadan belastar dock inte budgeten för att rusta upp Bastionen utan pengar tas från fastighets­kontorets underhålls­budget.

När arbetena är klara kommer teknik- och fritidsför­valtningen att lägga sista handen vid upprustnin­gen.

– Så fort de är färdiga ska vi upp där och sätta upp belysnings­stolpar och möblera med lite lekredskap och träningsre­dskap, berättar Peter Gustafsson.

Som HP berättat beslutade fullmäktig­e i fjol, efter förslag från Socialdemo­kraterna, att lägga 15 miljoner för att iordningst­älla både Norre katts park och Bastionen med start 2021. Men en halv miljon ska användas redan i år för att ta fram en förstudie.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Nu har arbetet med att laga skadan på en konstrukti­on inne i Bastionen påbörjats.
Bild: Jari Välitalo Nu har arbetet med att laga skadan på en konstrukti­on inne i Bastionen påbörjats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden