Hallandsposten

Släktingar misstänks för barnarovet av femåring

Laholm: En femte person misstänks ha deltagit i bortrövand­et av den femåriga flickan på en skola i Laholms kommun. Barnet ska ha gömts utomlands av släktingar. – Det finns ingen anledning till oro för andra personer, säger åklagaren.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Flickan hämtades 9 september förra året av vuxna personer som kom till skolgården när hon var på väg till matsalen.

Femåringen fördes bort och hölls gömd på olika platser innan hon omkring 22–23 september fördes ut från Sverige och togs till ett östeuropei­skt land. Där ska hon ha hållits gömd fram till 17 januari, enligt uppgifter från polisutred­ningen som HP tagit del av.

Flickan var familjehem­splacerad i Laholms kommun enligt lagen om vård av unga (LVU). Lvu-placeringe­n motiverade­s bland annat med brister i den miljö som hennes familj och släkt kunnat ge henne.

Skolan polisanmäl­de omedelbart bortförand­et och i början av året slog polisen till. Fyra personer, tre kvinnor och en man, greps 14 januari och sitter sedan dess häktade misstänkta för bortförand­et.

Polisen lyckades inte gripa en femte misstänkt, som efterlyste­s och har varit anhållen i sin frånvaro. I veckan begärde åklagaren henne häktad.

Det rör sig om en 49-årig kvinna som ska ha rest med barnet och gömt henne utomlands.

Enligt kvinnans offentliga försvarare förnekar hon gärningarn­a och motsätter sig ett frihetsber­övande. Men efter en förhandlin­g bakom stängda dörrar beslutade Halmstads tingsrätt i onsdags att häkta henne i sin utevaro.

Kvinnan är liksom de andra på sannolika skäl misstänkt för grov egenmäktig­het med barn. Alla fem misstänkta är medborgare i landet i fråga, men kvinnorna är skrivna på olika adresser i Skåne.

Enligt kammaråkla­gare Ann-christin Claesson befinner sig utredninge­n i ett känsligt läge just nu. Därför vill hon inte svara på var flickan befinner sig nu eller andra frågor från tidningen.

Hon bekräftar dock att flickan har förts bort av släktingar.

– Det finns inte någon som helst anledning att andra föräldrar eller barn ska vara oroliga. Det här är släktingar till den bortförda flickan och det finns ingenting som tyder på att de skulle vara intressera­de av att föra bort andra barn, säger Ann-christin Claesson.

 ??  ?? HP 18 januari.
HP 18 januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden