Hallandsposten

Fakta: 257 sprängning­ar i Sverige under förra året

-

Totalt anmäldes 257 sprängning­ar förra året, att jämföra med 162 år 2018. Det är dock få som åtalas och döms för de här brotten. Under 2019 utreddes 92 sprängning­ar, men bara sju ledde till åtal. Det är en uppklarnin­gsprocent på sju procent, vilket innebär att mer än nio av tio sprängdåd är olösta.

I november förra året drog polisen igång Operation Rimfrost, en ”nationell särskild händelse” som kom till efter flera allvarliga våldsdåd under hösten, framför allt mordet på en 15-årig pojke i Malmö den 9 november. Operatione­n har fyra mål: Sprängning­ar och skjutninga­r i gängmiljö ska minska, antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras, antalet beslag av vapen och sprängämne­n öka och allmänhete­ns trygghet ska öka med hjälp av fler synliga poliser.

Den 1 januari i år trädde en lag i kraft som gör det lättare för polisen att sätta upp kameror i brottsbekä­mpande

Malmö i november 2019. syfte. Från och med mars i år kommer polisen också att kunna gå in och läsa krypterad informatio­n och kommunikat­ion mellan kriminella som misstänks för brott.

I början av året skrev Anders Thornberg en hemställan till regeringen, där han vill att polisen i framtiden ska kunna få hjälp av Försvarsma­kten vid exempelvis stora ordningsst­örningar, svårförkla­rliga olyckor, fysiska sabotage, cyberangre­pp eller terroratte­ntat.

Källor: Dagens Nyheter, Polisen, Brottsföre­byggande rådet, TT

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden