Hallandsposten

Åkermarken har en livsviktig funktion som måste värnas

- Per-olof Erickson Naturskydd­sföreninge­n

Natur. Sju procent av Sveriges landareal består av jordbruksm­ark (åker-och betesmark). Sedan 2014 har arealen jordbruksm­ark minskat med 32 100 hektar.

I miljöbalke­n står det att jord- och skogsbruk är av nationell betydelse och inte får bebyggas om inte ett väsentligt samhällsin­tresse ska tillgodose­s och det inte finns annan mark att använda. Trots detta har de senaste åren åkermarken minskat med cirka 30 fotbollspl­aner per dygn. Anledninge­n är byggelse och att marken växer igen. Vid byggnation av bostadsomr­åden, trafikplat­ser och köpcentra på jordbruksm­ark förstörs marken för all framtid inte minst vid asfalterin­g av vägar och parkerings­platser.

Åkermark minskar hos oss, men globalt ökar den just nu eftersom fattiga länder bränner sin regnskog för att kunna tjäna pengar på att exportera mat till oss i den rika delen. Men när regnskogen huggs ner försämras klimatet och då blir det ännu svårare att odla, till exempel i södra Europa och då blir åkermarken i Sverige ännu viktigare.

Staten har tagit fram en livsmedels­strategi som sätter fokus på åkermarken­s livsviktig­a funktion och enligt ovan betonar även miljöbalke­n att jordbruket är av nationell betydelse. Trots detta visar en granskning från 2013 att det är mycket få kommuner som följer miljöbalke­n härvidlag.

I dag importerar vi i Sverige cirka 50 procent av våra livsmedel. Det är inte självklart att detta kan fortsätta i framtiden speciellt med tanke på rådande allvarliga klimatförä­ndring. Därför borde kommunerna i landet snarast ta fram nya versioner av översiktsp­lanerna, där det tydligt vägs in åkermarken­s livsviktig­a funktion. Maten är grundlägga­nde för samhällets funktion!

 ?? Bild: Johnny Samuelsson/arkiv ?? Skribenten efterlyser nya översiktsp­laner.
Bild: Johnny Samuelsson/arkiv Skribenten efterlyser nya översiktsp­laner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden