Hallandsposten

H/H har svårt att hitta rätt utländska spelare

De två senaste säsongerna har Hylte/halmstad haft det tufft med rekryterin­gen av spelare från utlandet. Klubben har skickat hem proffs med dolda skador, spelare som inte håller måttet, en som blev allvarligt sjuk och någon som var dålig för lagandan. – De

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Hylte/halmstad har som mål att vara med och slåss i toppen i svensk volleyboll och behöver därför få in spetskompe­tens i truppen varje säsong.

Men det är inte alltid så lätt att hitta rätt i rekryterin­gen av spelare på den globala marknaden.

Sveriges attraktion­skraft är liten och agenter söker i första hand få sina spelare till de större ligorna i Tyskland, Frankrike, Italien och Turkiet.

– Vi har en upparbetad kontaktlis­ta med agenter – vissa är superseriö­sa medan andra kräver lite extra kontroller, konstatera­r Mårten Johansson.

Han berättar om skönmålade uppgifter där damspelare som skulle mäta 1,85 i längd i stället visat sig vara betydligt kortare, om andra spelare som undanhålli­t skador och att en elitseriek­lubb fick en helt annan spelare än den som de hade värvat.

I många fall har nytillskot­ten i H/H tidigare motsvarat förväntnin­garna, men under fjolårets säsong och den som pågår nu har det varit struligt med proffsimpo­rterna. Problemen har framförall­t funnits på damsidan.

– Det finns en enkel förklaring till det. Herrspelar­na är betydligt fler att tillgå och då blir urvalet större. Det är tuffare på damsidan och i vissa fall kan det vara dyrare att ta hit en damspelare, säger Mårten Johansson.

Förra säsongen lämnade amerikansk­an Emmy Allen med knäproblem och ersattes av brasilians­kan Juliana Odilon, som blev hemskickad nästan direkt då hon var otränad. Två nya argentinsk­or kom hit, men det blev aldrig någon succé då Morena Martinez skadade sig och Sofia Garcia hade svårt att platsa.

” Herrspelar­na är betydligt fler att tillgå och då blir urvalet större. Det är tuffare på damsidan.

I år har amerikansk­an Deja Harris fått lämna efter skadeprobl­em, polskan Katarzynia Zackiewicz hamnat utanför startsexan och Wilma Rivera åkt hem till Puerto Rico redan i oktober.

– Hon fick vad alla trodde var hjärtprobl­em här, men det visade sig vara en infektion som satt sig på njurarna och hon är inte frisk ännu, konstatera­r Johansson.

Den typen av sjukdomar går naturligtv­is inte att värja sig mot, men H/H måste hitta en rekryterin­gsmetod som fungerar bättre. Vi behöver inte åka längre än över Hallandsås­en för att hitta en klubb som år efter år lyckas med sina importer. Engelholm har förstärkt med fingertopp­känsla och lockat amerikansk­or till ligan – en satsning som starkt bidragit till fem raka Sm-guld. Varför lyckas skånskorna så bra med sina utländska förstärkni­ngar?

– Jag vet inte vad de gör, men Engelholm har säkert en bra scanning och en upparbetad agentverks­amhet. Deras värvningsa­nsvarige Fredrik Tågsjö gör en kanoninsat­s och Patrick (Aparicio, tränaren) har säkert lättare att få info eftersom han är amerikan själv.

– Vi har självklart något att jobba med – vi måste vara självkriti­ska och titta på vad vi kan göra bättre.

På herrsidan har det varit mycket lugnare och på senare år är det bara brassen Gabriel Neves som lämnat mitt under säsongen med en axelskada.

Men sett över en längre period har klubben också lyckats bra på värvarfron­ten. Polskan Ewa Kalinowska och brasilians­kan Daniele Kovacs de Lima var under många år nyckelfigu­rer, där båda har valt att stanna kvar i Halmstad efter volleykarr­iären.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Hylte/halmstads ordförande Mårten Johansson har haft några tuffa år med rekryterin­gen av utländska proffs. Juliana Odilon och Deja Harris är några som har lämnat.
Bild: Roger Larsson/arkiv Hylte/halmstads ordförande Mårten Johansson har haft några tuffa år med rekryterin­gen av utländska proffs. Juliana Odilon och Deja Harris är några som har lämnat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden