Hallandsposten

Nytt svenskt dopingfall: ”Han är bestört”

Bara några dagar efter att brottaren Jenny Fransson stängts av skakas svensk idrott av ännu ett dopningsfa­ll. Den svenske Em-guldmedalj­ören Robel Fsiha har åkt fast misstänkt för dopning och stängs av tills vidare.

- Mikael Forsell/tt Robin Salomonsso­n/tt

Enligt Svenska friidrotts­förbundet visar dopningspr­ovet på spår av en otillåten substans och ärendet kommer att utredas vidare. Under tiden stoppas Fsiha från att tävla på obestämd framtid.

– Det är ett urinprov taget den 25 november 2019 i Addis Abeba som därefter också har transporte­rats till ett Wada-certifiera­t laboratori­um i Lausanne för analys, säger Svenska friidrotts­förbundets generalsek­reterare Stefan Olsson.

23-årige Fsiha, som bor i Gävle men tävlar för Stockholms­klubben

Spårvägen, vann terräng-em i Lissabon i december – Sveriges första guld någonsin på herrsidan i terräng-em.

Spårvägen har varit i kontakt med Fsiha och beskriver honom som bestört och förtvivlad.

–Han ställer sig just nu oförståend­e till det som har hänt, säger David Fridell från Fsihas klubb Spårvägen.

– Han är kvar i Etiopien. Det var planerat att han skulle vara där till slutet av mars.

Tanken var att löparen skulle ligga på träningslä­ger där till slutet av mars.

–Men vi jobbar tillsamman­s med hans familj för att han ska komma hem tidigare, säger Fridell.

Dopningste­stet skedde innan Fsiha tog sitt överraskan­de Em-guld i december. Vilket därmed skulle innebära att han var dopad redan innan han tog sin titel.

– Om det här nu blir ett fall är vi helt medvetna om att det här guldet kommer att diskvalifi­ceras, men det var ingen informatio­n vi hade när loppet gick. Då fanns det inga indikation­er på något annat än att allt var okej, säger Stefan Olsson.

Beskedet kom till förbundet under torsdagen.

– Från svensk friidrott känner vi den här dagen ett stort allvar och en stor sorg, säger Svenska friidrotts­förbundets ordförande Johan Storåkers.

Vad det rör sig om för otillåten substans vill Riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission däremot inte avslöja, i stället hänvisar man till sekretess.

– Vi kan inte berätta någonting, det råder förundersö­kningssekr­etess. Och den enda som kan lyfta den är utövaren, den som är misstänkt, säger Tommy Forsgren, handläggar­e på RF:S dopningsko­mmission, till TT.

– I dagsläget kan vi inte ge någon informatio­n om vilken substans det rör sig om och dom är inte beslutad än, säger Johan Storåkers.

Robel Fsiha har till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett B-prov analyserat.

Fsiha kom till Sverige från Eritrea och beviljades svenskt medborgars­kap i slutet av 2018. Han debuterade kort därefter i terräng-em, men slutade då på 40:e plats.

– Stämmer allt så är det tragiskt. Det skadar svensk löpning väldigt mycket, det gör det helt klart. Jävligt tråkigt, säger landslagsl­öparen Mikael Ekvall, som sprang med Robel Fsiha på terräng-em, till Aftonblade­t.

– Förbundet har helt klart något att ta tag i. Först Adil Bouafif och Abeba Aregawi, och sedan Robel. Något måste göras, säger han.

” Från svensk friidrott känner vi den här dagen ett stort allvar och en stor sorg.

Johan Storåkers ordförande Svenska friidrotts­förbundets

 ??  ??
 ?? Bild: Pedro Rocha ?? Den svenske Em-guldmedalj­ören Robel Fsiha har åkt fast misstänkt för dopning och stängs av tills vidare.
Bild: Pedro Rocha Den svenske Em-guldmedalj­ören Robel Fsiha har åkt fast misstänkt för dopning och stängs av tills vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden