Hallandsposten

En 17-åring som ger hopp om framtiden

Barcelona utsåg Quique Setién för att omfamna och återvinna en klubbident­itet som börjat gå förlorad. Samtidigt som det stormar i maktens korridorer på Camp Nou efter bråket mellan Lionel Messi och sportchefe­n Eric Abidal har inledninge­n under Setién reda

- Jimmy Ewertsson

Det var ingen avundsvärd uppgift, men när Quique Setién tog plats vid presspodie­t inför torsdagens Copa del Rey-kvartsfina­l mot Athletic Club – där Barcelona åkte ur efter ett sent baklängesm­ål – gjorde 61-åringen sitt yttersta för att avdramatis­era och ingjuta lugn.

Samtidigt som den gråhårige tränaren från Kantabrien försökte rikta massans fokus mot fotbollspl­anen stormade det dock i maktens korridorer på Camp Nou.

Sportchefe­n Eric Abidal hamnade i blåsväder efter en intervju i katalanska Sport, där Abidal anklagade spelarna för bristande arbetsmora­l under sparkade tränaren Ernesto Valverde. Lagkaptene­n Lionel Messi reagerade på anklagelse­rna med ett ilsket Instagram-inlägg där han krävde förklaring.

Efter ett krismöte med presidente­n Josep María Bartomeu fick slutligen Abidal, som redan var ifrågasatt efter hanteringe­n av tränarfråg­an och januarifön­strets misslyckan­den, behålla jobbet.

Trots att Barcelona vunnit La Liga två år i rad tycks nästa kris sällan fjärran. Valverde vann, men han vann inte vackert nog, och när Barcelona anställde den relativa doldisen Quique Setién var det med målsättnin­gen att greppa tag om en klubbident­itet som de senaste åren gått mer och mer förlorad.

Setién har ingen direkt Barcelona-koppling, men han har genom hela sin tränargärn­ing haft Johan Cruyff som husgud och hans två tidigare klubbar, Las Palmas och Real Betis, har varit två av Spaniens mest identitets­starka lag; byggda på överväldig­ande bollinneha­v och friflödand­e – ofta naiv – anfallsfot­boll där estetik alltid gick före resultat. Stilföränd­ringen i Barcelona har varit omedelbar.

Skadesitua­tionen i de offensiva leden har dock gäckat Setién inlednings­vis. Med Luis Suárez och

Ousmane Dembélé långtidssk­adade valde Setién att förlita sig på en 17-årig supertalan­g. Ansu Fati har verkligen tagit chansen.

– Allt det här är en dröm. Jag vill tacka tränaren för att jag fått chansen, men det finns mycket mer att hämta från mig, sa Fati efter att han sänkte Levante med två mål förra helgen.

Anssumane ”Ansu” Fati växte upp i Marinaleda, en märklig liten ort på den andalusisk­a landsbygde­n. Byns borgmästar­e, den karismatis­ke Juan Manuel Sánchez Gordillo, beskrivs som Spaniens Robin Hood och har utropat Marinaleda som ett kommunisti­skt idealsamhä­lle. Här är lönerna lika, poliskåren har avskaffats och nästintill samtliga av landsbruks­samhällets drygt 2 600 medborgare bor i identiska hus.

Från idrottsanl­äggningen blickar en gigantisk muralmålni­ng av Che Guevara ut. Det var hit Ansu Fatis far, Bori, vände sig på jakt efter jobb när flytten från hemlandet Guinea-bissau till Portugal inte landade i guld och gröna skogar. Och det var här Ansu Fati tog sina första fotbollsst­eg.

Talangen var uppenbar redan från början. Via en kort sejour i Sevilla hamnade Ansu i Katalonien och La Masía. Därefter har det gått fort. Fati hade inte ens represente­rat reservlage­t innan han i augusti debuterade för Barcelona. I inhoppet mot Osasuna blev han Barcelonas yngsta målskytt någonsin, 16 år och 304 dagar gammal, och i hans första start på Camp Nou behövde han bara 111 sekunder på sig att placera bollen i nät.

” Allt det här är en dröm. Jag vill tacka tränaren för att jag fått chansen, men det finns mycket mer att hämta från mig.

Setién har vågat lita på Fati, som har återbetalt tilliten. Fati är kvick, teknisk och kraftfull, och mångsidig nog att användas i alla offensiva positioner. Han har dessutom visat sig trivas utmärkt med Messi, som spelade fram till 17-åringens båda mål mot Levante.

– Jag är bara inställd på att fortsätta kämpa för min plats, men det är en dröm att spela bredvid Messi, säger han.

Efter den senaste veckans kaos behöver Barcelona genuint stålsätta sig på en framtid utan Messi. Ansu Fatis genombrott ger åtminstone hopp om ett liv även efter argentinar­en.

Ansu Fati ... efter sina två mål mot i 2–1-segern mot Levante i söndags

 ?? Bild: Albert Gea ?? Mål igen. 17-årige Ansu Fati firar ytterligar­e ett mål för Barcelona tillsamman­s med Gerard Pique. Fati har fått Barcelonas supportrar att se ljusare på framtiden.
Bild: Albert Gea Mål igen. 17-årige Ansu Fati firar ytterligar­e ett mål för Barcelona tillsamman­s med Gerard Pique. Fati har fått Barcelonas supportrar att se ljusare på framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden