Hallandsposten

Mamman: ”De kallade min son för ett virus”

Efter utbrottet av coronaviru­set vittnar personer med asiatiskt utseende om att de utsätts för påhopp och kränkninga­r. I södra Sverige hamnade en 13-årig pojke i bråk på sin skola efter att ha kallats ”virus” och ”smittsprid­are”.

- Carin Fock/tt

Pojkens mamma berättar att hennes son, som har kinesiskt påbrå, blev slagen och i flera dagar före bråket hade blivit retad.

– Jag och min man blev väldigt ledsna och upprörda när vi fick reda på vad som hänt. Det är också sorgligt eftersom barn i grunden är oskyldiga och inte borde behöva utstå sådant här, säger pojkens mamma, som vill vara anonym.

Hon berättar att hon själv också drabbats av folks fördomar.

– Jag är från Kina. Känslan av att folk tror att jag kan bära på viruset har gjort att jag inte går ut lika mycket. Jag har hört från flera kollegor, som också är kineser, att folk flyttar sig bort från dem när de åker kollektivt.

Familjen i södra Sverige är inte ensam om att drabbas. Kinesiska riksförbun­det i Sverige säger till TT att ett 20-tal kineser hört av sig till dem de senaste veckorna för att berätta om olika händelser där de känt sig illa behandlade.

– En kille berättade att folk rörde sig bort från honom när han åkte tunnelbana och några personer som var på bio hade fått höra att de var virus. Vi förstår rädslan och att det är en försvarsme­kanism, men det är fortfarand­e smärtsamt för den som drabbas, säger John Hamben, talesperso­n för Kinesiska riksförbun­det i Sverige.

Han tror att det finns ett stort mörkertal av folk som drabbats.

– Jag vill inte kalla de här händelsern­a för rasism, det känns mer som fördomar och kränkninga­r på grund av okunskap. Men om vi inte hejdar eller uppmärksam­mar människor på det här beteendet, så kan det bli ett rasistiskt tänkande, säger John Hamben.

Han önskar att föräldrar och skolor pratar mer med sina barn om viruset.

– Vi vill inte bli värderade efter ett virus. Jag tror till exempel inte att vi ser hela Afrika som ebola, bara för att smittan spridits där, så vi borde inte ses som corona, säger John Hamben.

Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) har fått in en anmälan som liknar den typen av kränkninga­r som beskrivs av Kinesiska riksförbun­det.

– Men vi kan inte heller söka på enskilda grupper, så vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att det inte finns fler, säger Clas Lundstedt, pressansva­rig vid DO.

I Do-anmälan hade en person anmält en restaurang som meddelar att personer med kinesiskt ursprung inte är välkomna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden