Hallandsposten

Donationsk­ampanjer för IS ökar radikalt

En känd svensk Is-återvändar­e har avslöjats med att försöka samla in pengar till kvinnor i Is-lägret al-hol i Syrien. Donationer av den här typen har blivit helt centrala för IS efter terrorgrup­pens kollaps och ökar radikalt. Men att ställa insamlare infö

- Anja Haglund/tt

Den kvinnliga Is-återvändar­en avslöjas i en granskning i Expressen. I en sluten Facebook-grupp skriver hon att hon har kontakter för att slussa pengar ner till Syrien. Hon konfronter­as när hon tror att hon ska möta en Is-anhängare i Örebro för att ta emot 12 700 kronor i kontanter.

Granskning­en bekräftar att det finns en risk att Is-återvändar­e fortsätter att arbeta för att stötta terrorgrup­pen, anser terrorfors­karen Magnus Ranstorp.

– Hon deltar i den här chatt-gruppen och erbjuder sina tjänster för att få loss personer som sitter därnere. Hon har direktkont­akt med folk inne i al-hol, säger Magnus Ranstorp.

Kvinnan är långt ifrån ensam om att försöka samla in pengar till IS, enligt medieforsk­aren Michael Krona som länge har studerat terrorgrup­pens propaganda.

– IS supportrar publicerar donationsk­ampanjer för olika ändamål hela tiden. Jag skulle säga att det kommer en i veckan i de kanaler jag följer, säger Michael Krona, som är verksam vid Malmö universite­t.

De senaste två åren har donationsk­ampanjerna ökat radikalt, fortsätter han.

– Det har att göra med att IS förlorade så mycket landområde­n, och när kurderna sedan också gjorde tydligt att de hade Is-krigare och kvinnor och barn i sina läger accelerera­de den här typen av kampanjer.

Syftet med insamlinga­rna sägs ofta vara att finansiera operatione­r för att frita tillfångat­agna Is-stridande och kvinnor. Vad pengarna verkligen går till är dock oklart. I kanalerna presentera­s inga bevis för att pengarna verkligen gått till det som sägs.

Men donationer­na ger också IS ny kraft, enligt Krona.

– Det är rimligt att tro att intäkter som IS får i dag också handlar väldigt mycket om att bygga upp celler i Europa igen, som de hade 2014–2015, men som minskat med tanke på allt motstånd de mött.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg har uttalat att det kvinnan gör är brottsligt.

– Av det jag läst hittills så verkar det som att personen i fråga har samlat in pengar till terrorverk­samhet. Det är kriminalis­erat i dag, säger han till Expressen.

Men i praktiken kan det vara svårt att leda dessa överföring­ar i bevis, enligt Magnus Ranstorp.

– Det är väldigt svårt att komma åt det. Pengarna går in till ett fångläger där personer sitter internerad­e. Det innebär att det blir jättesvårt att visa att det här faktiskt har gått till en terrororga­nisation eller för terrorsyft­en, säger han.

Kommunikat­ionen om överföring­arna sker dessutom ofta i olika krypterade appar, som man snabbt byter mellan, och för att ytterligar­e försvåra möjlighete­rna att spåra pengarna används mellanhänd­er.

Det krävs en hel del för att kunna slå fast att en transaktio­n är straffbar, säger åklagare Hans Ihrman på Riksenhete­n för säkerhetsm­ål.

Ett lagförslag som kriminalis­erar samröre med terrororga­nisationer är planerat att träda i kraft i mars.

Kvinnan som sade sig samla in pengar till al-hol har kopplingar till en av Sveriges mest kända Is-resenärer.

Säpo borde rimligtvis ha koll på henne. Ändå kan hon syssla med det här?

– Det är märkligt. Men jag tror att det ofta är fokus på männen eftersom de har ett mer utbrett våldskapit­al. Du måste alltid göra avvägninga­r och prioritera verksamhet­en – antingen hitta terroriste­r som är på väg att göra någonting, eller hitta 12 000 kronor som ska föras ner till al-hol, säger Magnus Ranstorp.

 ?? Bild: Baderkhan Ahmad /Tt/ap/arkiv ?? Kvinnan uppgav att hon hade en kontakt som mot betalning kunde smuggla ut folk från Is-lägren.
Bild: Baderkhan Ahmad /Tt/ap/arkiv Kvinnan uppgav att hon hade en kontakt som mot betalning kunde smuggla ut folk från Is-lägren.
 ?? Bild: Lars Pehrson/tt/arkiv ?? De senaste två åren har antalet donationsk­ampanjer ökat radikalt, enligt Michael Krona, medieforsk­are vid Malmö universite­t.
Bild: Lars Pehrson/tt/arkiv De senaste två åren har antalet donationsk­ampanjer ökat radikalt, enligt Michael Krona, medieforsk­are vid Malmö universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden