Hallandsposten

Fredsprist­agaren: ”Emmanuel Macrons kärnvapenp­lan är ett hot”

- Mattias Mächs/tt

Sverige bör ta avstånd från Frankrikes förslag om att ge landets kärnvapen en större roll i europeisk försvarspo­litik, anser fredsprist­agaren Beatrice Fihn. – Man får det att låta som en fråga om säkerhet när det egentligen handlar om att hota att använda massförstö­relsevapen mot civila.

Frankrikes president Emmanuel Macron betonade vikten av att begränsa kapprustni­ngen i världen när han på fredagen presentera­de sin kärnvapens­trategi inför blivande officerare i Paris.

Samtidigt lyfte han fram de franska massförstö­relsevapne­n som viktiga i avskräckan­de syfte. Han har tidigare godkänt en satsning på hundratals miljarder kronor för att moderniser­a de 300 kärnvapens­tridsspets­ar som landet har, och som är de enda i ett Eu-lands ägo efter det brittiska utträdet.

I sitt tal öppnade han för ett europeiskt samarbete kring den franska arsenalen.

–Jag reagerar framför allt på förslaget om att bjuda in europeiska stater till en, vad han kallar, strategisk dialog om hur franska kärnvapen kan skydda Europa, och om att till och med låta andra länder delta i övningar med franska kärnvapen. För mig är det ett tecken på att Frankrike vill skapa ökat stöd i Europa för franska kärnvapen, säger Beatrice Fihn, som tog emot Nobels fredspris 2017 i egenskap av generalsek­reterare för antikärnva­penorganis­ationen Ican.

– Det kan också ses som ett försök att på sikt få andra länder att dela på kostnaden för kärnvapnen.

Beatrice Fihn efterfråga­r ett tydligt besked från Sverige om hur man ställer sig till Frankrikes förslag.

– För oss är det nu väldigt viktigt att vi får svar från försvaret och regeringen om Sverige kommer eller inte kommer att delta i operatione­r eller samarbeten som involverar massförstö­relsevapen.

Att som Macron tala om säkerhet och kärnvapen i samma mening går inte ihop, anser hon.

– Avskräckni­ng innebär i praktiken ett hot om att använda kärnvapen, att vara beredd att använda kärnvapen. Så om man deltar i det är man alltså redo att massmörda civila med radioaktiv­t nedfall.

Macrons retorik är särskilt oroväckand­e i en tid där agerandet från länder som USA, Ryssland och Nordkorea tyder på en ökande acceptans för kärnvapen, säger Beatrice Fihn.

– Att i det läget utöka kärnvapenp­rogram, börja öva mer, involvera fler länder, ökar risken för olyckor, missförstå­nd, felbedömni­ngar som i slutändan kan leda till kärnvapena­nvändande.

Men har Europa verkligen råd att avsäga sig kärnvapen när andra länder rustar upp?

– 185 länder i världen har inte kärnvapen, det är bara nio länder som har det. Så normen är ju att inte ha kärnvapen.

– I ett läge där några länder går åt fel håll så ska inte länder som Frankrike följa efter. I stället måste de ta tydlig ställning för multilater­alism och samarbete, och för att reducera hotnivåern­a. Då måste man börja jobba för nedrustnin­g och försvara nedrustnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden