Hallandsposten

Molly Sandén tog hem flest grammisar

Molly Sandén blev Grammisgal­ans stora vinnare. Hon var nominerad i fem kategorier och tog hem tre, bland annat för årets artist och årets album. – Det här är otroligt, otroligt stort – och fint, sade hon när hon tackade för prestigepr­iset året album.

- TT

Molly Sandén tackade också sin publik och dem som stöttat henne.

– Det här är vårt pris, fan vad fett! avslutade hon glädjestrå­lande.

Benjamin Ingrosso inledde kvällen på Annexet i Stockholm och framförde nya singeln ”The dirt”. Han var även nominerad i kategorin årets pop, som Molly Sandén strax därefter tog hem. Hon var också nominerad i ytterligar­e fyra kategorier: årets album, årets artist, årets låt och årets textförfat­tare.

17-årige rapparen Einár var nominerad i fyra kategorier: årets artist, årets nykomling, årets låt och årets hiphop. Artisten själv dök inte upp på själva galan, han hade fått ”oväntade förhinder”. Han fick ändå två Grammisar, för årets nykomling och årets hiphop.

Håkan Hellströms album ”Illusioner”,

som är inspelat med Göteborgs symfoniork­ester, tog hem en Grammis i visa/singer-songwriter-kategorin, mot bland andra Anna Ternheim och Annika Norlin. Att Einár inte var närvarande och att Avicii som gick bort 2018 fick flera priser bidrog till att galan fick ett visst stråk av sorgsenhet.

Årets textförfat­tare blev Erik Lundin, som öppnade upp om sitt privatliv.

– Det har varit en tuff start på det här året och ett lika tufft avslut på förra, sade Erik Lundin och nämnde ett antal nära personer som gått bort.

Amie Bramme Sey och Rennie Mirro var kvällens värdar och de blandade skämt om Sarah Klangs kärleksliv med brandtal mot bilden av hiphopens skadliga inverkan på ungdomen. Den kanske mest oväntade av gästartist­erna under kvällen var Mirros egen pappa – bluesmusik­ern Eric Bibb.

– Låt mig få presentera, nominerad till en amerikansk Grammy, min pappa, sade Mirro.

Far och son tog ton tillsamman­s i ”With my maker I am one” till publikens jubel.

Tim ”Avicii” Bergling tilldelade­s i fjol Grammisgal­ans hederspris postumt. I år var det Aviciis album ”Tim”, som gavs ut postumt 2019, som tar hem kategorin årets elektro/dans.

Aviciis pappa Klas Bergling var på plats för att ta emot priset, tillsamman­s med dem som slutfört och producerat albumet. Låtskrivar­en Carl Falk fick hålla tacktalet.

– Nu när vi står här och tittar ut över er och jag vet att utbrändhet, oro stress och ångest är en så stor del av det vi alla jobbar med är det så lätt att låtsas vara stark. Men våga visa svaghet, våga prata om det och ta hand om varandra, sade han.

Candlemass var nyligen nominerade på amerikansk­a motsvarigh­eten, Grammy Awards i Los Angeles. Därifrån gick de lottlösa, men nu fick de revansch och tilldelade­s en svensk Grammis i kategorin årets hårdrock/metal för albumet ”The door to doom”.

Under kvällen hedrades Marie Fredriksso­n, som gick bort i december i fjol, bland annat med ett framförand­e av hennes låt ”Tro”. Roxette tilldelade­s även årets hederspris. Årets producent: Ilya Salmanzade­h

Årets hårdrock/metal: Candlemass: ”The door to doom”

Årets folkmusik: Willemark/knutsson/öberg: ”Svenska låtar”

Årets elektro/dans: Avicii: ”Tim”

Årets pop: Molly Sandén ”Det bästa kanske inte hänt än”

Årets dansband: Arvingarna

Årets nykomling: Einár: ”Första klass”/”nummer 1”

Specialpri­s: Lasse Höglund

Årets musikvideo: Vedran Rupic - Salvatore Ganacci: “Horse”’

Årets jazz: Martin Hederos: ”Era spår”

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Molly Sandén hämtade hem tre priser på Grammisgal­an.
Bild: Christine Olsson Molly Sandén hämtade hem tre priser på Grammisgal­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden