Hallandsposten

”Vid varje ny sprängning svider det till”

- Reportaget fortsätter på nästa uppslag

Sedan Anders Thornberg från Halmstad tillträdde som rikspolisc­hef den 15 februari 2018 har den grova kriminalit­eten trappats upp avsevärt. Men trots att han ”inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighete­ns verksamhet” sover han gott om natten. HP har träffat honom för en intervju om oro, sprängning­ar och stoltheten över att vara polis.

Halmstad: Varje gång det skett en ny sprängning får han veta det direkt, oavsett vad klockan är. Det ingår i uppdraget som Sveriges rikspolisc­hef. Möt Anders Thornberg från Halmstad, som sedan 15 februari 2018 är chef för landets största myndighet med nästan 32 000 anställda. Det har varit två intensiva år, men han är helt säker: i en demokrati vinner staten alltid över de kriminella.

Intervju efter intervju i Aktuellt, Rapport, Dagens Nyheter, Aftonblade­t, Svenska Dagbladet, Ekot, Studio Ett, TV4 – ämbetet har gjort Anders Thornberg till en högst offentlig person.

Den 15 februari 2018 tillträdde han som rikspolisc­hef och sedan dess står han i ständig kontakt med regeringen, inklusive statsminis­ter Stefan Löfven.

Och det finns mycket att prata om. Upptrappni­ngen av den grova brottsligh­eten, där dödsskjutn­ingar och allvarliga sprängdåd har blivit vardag, är högst bekymmersa­m.

– Varje gång det smäller, även om det är mitt i natten, får jag veta det direkt. Det svider till lite, och jag blir ledsen, arg, upprörd och besviken, säger Anders Thornberg som dock sover gott ända tills han blir väckt.

– Det går inte att ha det här jobbet om man är oroligt lagd. Då orkar man inte. Men jag är högst medveten om att jag kan få lämna mitt

uppdrag från en dag till en annan. Händer det något allvarligt brott som vi borde ha kunnat förhindra, är det jag som får ta de yttersta konsekvens­erna. I början av min karriär tog jag det personligt, men i dag vet jag att det hör till ämbetet, säger Anders Thornberg, som när han tillträdde fick ta över en myndighet som just genomgått den ”största omorganisa­tionen någonsin inom svensk statsförva­ltning”. 21 länspolism­yndigheter hade blivit en enda enhet, uppdelad på sju regioner, 27 polisområd­en och 95 lokalpolis­områden.

– Det var en jobbig tid för de inblandade, men jag står bakom reformen till hundra procent. Det var nödvändigt att samla oss till EN polis, säger Anders och tar Operation Rimfrost som ett exempel där man har kunnat agera med full styrka tack vare det nya sättet att arbeta på.

– Nu kunde vi plocka resurser från lite olika håll, och på så vis få till en ordentlig förstärkni­ng i Malmö,

utan att det inverkade alltför negativt någon annanstans.

Under vårt samtal, och även i tidigare intervjuer, återkommer Anders Thornberg till vissa saker: Antalet poliser måste öka, lönerna i kåren måste höjas och myndighete­n måste få en större budget. Dessutom vill han ha en diskussion om vad som ska räknas som ”polisiärt arbete”.

– Varje år tar vi hand om 60 00070 000 berusade som inte är misstänkta för något brott, utan bara behöver nyktra till. Och eftersom vi är de enda som är i tjänst dygnet runt får vi ta hand om många som lider av psykisk ohälsa – förra året fick vi hantera 19 700 självmords­försök. Givetvis måste någon hjälpa dessa människor, men vår primära uppgift är att bekämpa brott, påpekar Anders Thornberg.

Och där finns som sagt stora utmaningar. Det som händer i Sverige just nu saknar motstycke i modern tid, och alla är överens om att det krävs omfattande insatser för att stävja den tunga gängrelate­rade kriminalit­eten.

– Vi ser en helt annan råhet, en ny brutalitet. Förr sköt man i foten, sedan i knät och nu skjuter man i huvudet. En polis jag träffade berättade att en av de kriminella sagt till honom att ”den som skjuter i foten är en pajas”, säger Anders Thornberg och fortsätter:

– Det som oroar mig mest är tillväxten. Om vi lyckas få bort en av de kriminella individern­a från gatan, finns det oändligt många som gör vad som helst för att få ta den platsen. I region Syd, där Malmö ingår, har vi identifier­at ett 80-tal personer mellan åtta och fjorton år – de allra flesta pojkar – som vill klättra i den kriminella hierarkin. De utnyttjas cyniskt av de äldre, exempelvis till att förvara och leverera vapen och narkotika, och till att utföra personrån.

Där handlar det om gäng som ger sig på en ensam individ och med våld, eller hot om våld, tvingar till sig offrets värdesaker, såsom telefoner och märkesplag­g.

– Den förnedring som offren utsätts för är oerhört upprörande. Ibland filmas rånen och läggs ut på nätet, säger Anders Thornberg som dock har gott hopp om att inom en snar framtid få större möjlighete­r att lagföra de kriminella. Han konstatera­r att han under sina ”40 år inom rättsväsen­det aldrig tidigare har sett så många utredninga­r om straffskär­pningar som nu.”

Samtidigt vet han att gärningsmä­nnen är människor som inte ser någon annan väg i livet än den kriminella. De flesta har trassliga hemförhåll­anden, och i princip alla har misslyckat­s i skolan. Därför måste även skola och socialtjän­st få mer resurser för att tidigt kunna fånga upp dem som är på väg in i kriminalit­et, menar Anders:

– Vi måste också se de bakomligga­nde orsakerna, och de här människorn­a ser inget hopp, ingen framtid.

Själv kommer han från en trygg och stabil miljö. Föräldrarn­a drev konditori Regnbågen hemma i Halmstad och uppväxten var fri, men kärleksful­l. Han var omgiven av goda förebilder, både hemma och i skolan, och de lärde honom rätt och fel, disciplin och ödmjukhet. När han 2018 sommarprat­ade i radions P1 berättade han att det på hans pappas gravsten står ”Ingvar Thornberg – sockerbaga­re”, och la till att det på hans egen gravsten ska stå ”Anders Thornberg – polis”.

Vi ser en helt annan råhet, en ny brutalitet . Förr sköt man i foten, sedan i knät och nu skjuter man i huvudet.

Anders Thornberg,

rikspolisc­hef

 ??  ??
 ??  ?? Anders Thornberg har varit rikspolisc­hef sedan 15 februari 2018, och kan konstatera att det har varit två intensiva år på posten som chef för Sveriges största myndighet. Här talar han på Folk och Förförslag svars rikskonfer­ens i Sälen i mitten av januari i år. Bland annat framförde han ett om att polisen ska kunna få hjälp av försvaret vid extra svåra situatione­r, såsom svårförkla­rliga olyckor, fysiska sabotage, cyberangre­pp eller terroratte­ntat.
Anders Thornberg har varit rikspolisc­hef sedan 15 februari 2018, och kan konstatera att det har varit två intensiva år på posten som chef för Sveriges största myndighet. Här talar han på Folk och Förförslag svars rikskonfer­ens i Sälen i mitten av januari i år. Bland annat framförde han ett om att polisen ska kunna få hjälp av försvaret vid extra svåra situatione­r, såsom svårförkla­rliga olyckor, fysiska sabotage, cyberangre­pp eller terroratte­ntat.
 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ??
Bild: Henrik Montgomery/tt
 ?? Bild: Tomas Oneborg/tt ?? 1 februari 2018 presentera­de justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) Sveriges nya rikspolisc­hef: Anders Thornberg.
Bild: Tomas Oneborg/tt 1 februari 2018 presentera­de justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) Sveriges nya rikspolisc­hef: Anders Thornberg.
 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? April 2019. Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S), statsminis­ter Stefan Löfven (S), rikspolisc­hef Anders Thornberg och inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) håller en pressträff efter ett besök på polisutbil­dningen på Södertörns högskola.
Bild: Claudio Bresciani/tt April 2019. Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S), statsminis­ter Stefan Löfven (S), rikspolisc­hef Anders Thornberg och inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) håller en pressträff efter ett besök på polisutbil­dningen på Södertörns högskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden