Hallandsposten

Tore Sjöblom

- Gunnar Hammarströ­m,

Kontraktsp­rosten Tore Sjöblom, Halmstad, har avlidit i en ålder av 100 år. Gunnar Hammarströ­m, kyrkoherde emeritus, berättar om en lång vänskap.

Enligt gammal sedvänja skulle en nytillträd­d präst göra visit hos sin kontraktsp­rost. Han är ju biskopens representa­nt och prästernas rådgivare i kontraktet.

För 53 år sedan gick därför jag och min hustru hem till Tore och Margareta Sjöblom för att presentera oss som nytt prästpar i Halmstads kontrakt.

Vi möttes av stor vänlighet, hälsades varmt välkomna och bjöds på gott kaffe.

Så fick vi veta hur kontraktet fungerade såväl kyrkligt som samhälleli­gt.

En älskvärdhe­t och omsorg om en präst som kom från ett annat stift.

Jag kände omedelbart ett stöd som fortsatte under hela tiden Tore var min prost.

Hans kompetens och kunskap var stor liksom hans förmåga att ena. När det uppstod kärva frågor i min församling ryckte han ut så att vi kunde lösa frågorna, och om så behövdes förde han ärendet vidare till domkapitel och biskop.

När något högtidligt såsom installati­oner eller invigninga­r förestod i S:t Nikolai kom han alltid som tjänstgöra­nde eller gäst. Som ett kärt minne bevarar jag hans välkomstta­l när jag installera­des som kyrkoherde i S:t Nikolai. Välformule­rat och personligt.

Tore Sjöblom gick personligt in i gemenskape­n med oss yngre präster. Flera gånger varje halvår kallades vi till kontraktsk­onvent för att ta upp aktuella frågor och problem. Dessa konvent hade vi i regel hemma i bostaden hos någon av prästerna. De känneteckn­ades av närhet och gemenskap.

Tore hade en välljudand­e och klar röst. Under ett flertal år ledde han aftonböner i Sveriges Radio. Inte att förglömma sångrösten. Trots sina 100 år sjöng han med i en av S:t Nikolaikyr­kans körer vid högmässorn­a och varje år var det en glädje att första maj på tv lyssna till hur Lunds studentsån­gare från universite­tstrappan hälsade våren och se att Tore stod med i kören, så som han gjort ända sedan sin studenttid.

Det är en stor saknad att Tore inte längre är med oss, att Halmstads och Sveriges äldste präst har lämnat sin jordiska tillvaro. Men det är en stor glädje att vi fått ha honom med oss under många, många år.

Som kollega och vän vill jag önska ” Requiescat in pace” (R.IP. Vila i frid) kyrkoherde emeritus

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Kontraktsp­rosten Tore Sjöblom, Halmstad, har avlidit i en ålder av 100 år.
Bild: Roger Larsson Kontraktsp­rosten Tore Sjöblom, Halmstad, har avlidit i en ålder av 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden