Hallandsposten

Lisa Persson skrev till statsminis­tern

- Lennart Hildingsso­n

Hylte: Nioåriga Lisa Persson ville se två konkreta förändring­ar i skolan och tyckte det var bäst att skriva direkt till statsminis­ter Stefan Löfven. Nu har hon fått svar.

Hylte: Trots extra pengar till omställnin­gsarbetet, pekar siffror för skolan på ett underskott på 9,4 miljoner kronor för 2019.

– Omställnin­gsarbetet har tagit längre tid. De flesta anställnin­gar som beslutats tas bort har upphört först i december. Vi ser egentligen effekterna av dem i de första prognosern­a vi kommer att få för i år, säger Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

2018 överskred skolan sina ramar med 42 miljoner kronor. Det var ett underskott på nästan 12 procent i förhålland­e till budget. Det framkallad­e också en febril aktivitet bland politiker och tjänstemän inte minst för att de skenade kostnadern­a hotade hela kommunens ekonomi.

” Omställnin­gsarbetet har tagit längre tid.

Maria Hedin (S) bou:s ordförande

Krispakete­t som politikern­a sedan beslöt om innehöll extra anslag på 26,5 miljoner (för 2019) och 7 miljoner (för 2020), samt krav på verksamhet­erna att under de två åren ska anpassa sig efter ramen.

Att man nu missar målet med nästan tio miljoner, för det första året, förklarar Maria Hedin med att de första varslen om uppsägning­ar las i mars 2019. Det följdes av fackliga förhandlin­gar och därefter har de flesta berörda haft sex månaders uppsägning­stid.

I underskott­et för 2019 finns också en stor post som gäller institutio­nsplacerin­g av barn, inom socialtjän­sten.

En osäkerhet för det bokslut som ska fastställa­s är det statliga bidraget för ”likvärdig skola”. Hylte kan få drygt nio miljoner för 2019. Men Skolverket beslutar och betalar inte ut pengarna förrän kommunen gör en redovisnin­g i mars. Maria Hedin uppger att hälften av det beloppet ändå har räknats in i årsresulta­tet, men att ytterligar­e 4,6 miljoner kan komma att halvera det underskott man nu ser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden