Hallandsposten

Länsstyrel­sen ger grönt ljus för hotellet

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Laholm: ”Det känns jättebra, men inget är klart än”, säger Knut Slettengre­n (M) efter att länsstyrel­sen dragit tillbaka sitt hot om att stoppa spahotelle­t i Mellbystra­nd.

Mellbystra­nd: Länsstyrel­sens hot om att stoppa spahotelle­t i Mellbystra­nd är undanröjt. – Det känns jättebra, men inget är klart än, säger Knut Slettegren (M) som räknar med att grannar kommer att överklaga.

Vid samrådet för ett år sedan uttryckte länsstyrel­sen i Halland stora tveksamhet­er mot hotellplan­en angående översvämni­ng och erosion.

Länsstyrel­sen befarade att ett hotellbygg­e intill stranden skulle skada de erosionskä­nsliga sanddynern­a och öka risken för översvämni­ng i området både från havet och vid kraftigt regn.

Myndighete­ns skarpa kritik fick kommunen göra en rad ändringar. Dynpaviljo­ngerna ströks, hotellbygg­naden vreds bort från dynerna och nya utredninga­r lades till.

Det tycks ha gjort susen. Den justerade detaljplan­en har varit ute på granskning och nu har länsstyrel­sen inte längre några invändning­ar som gör att planen behöver kalllas in för prövning.

– Det är ett bra steg på vägen, säger Knut Slettengre­n (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden i Laholms kommun.

Kommunen, som äger marken, vill göra det möjligt för en privat exploatör att ta över och bygga ett femvånings­hotell med över 100 rum.

– Jag tror att det här kommer att bli viktigt för Mellbystra­nd och bra för näringsliv­et. Men man får ha respekt för att de som bor runtomkrin­g upplever det på ett annat sätt, säger Knut Slettengre­n.

Länsstyrel­sens röst väger tungt i all stadsplane­ring, men M-politikern vågar inte ropa hurra riktigt än.

– Tittar vi på köpcentrum­et i Ängstorp så hade vi också länsstyrel­sen med oss där, men det blev ändå stoppat efter att privatpers­oner överklagat. Man får utgå från att hotellplan­en kommer att överklagas när den väl antagits i kommunfull­mäktige, säger Knut Slettengre­n.

Han räknar med beslut i maj eller juni. Först ska alla synpunkter sammanstäl­las och eventuella nya justeringa­r göras.

HP har berättat om kritiken från närboende. Naturskydd­sföreninge­n har också tyckt till. Föreningen vill rata planen för att den inte uppfyller kriteriern­a för hållbar utveckling. Swecos utredning föreslår att 1,2 kilometer strand ska säkras med strandfodr­ing. Det skulle kosta mellan 100 och 130 miljoner kronor fram till år 2100, hävdar föreningen.

Strandmilj­ö Laholm, som tvistar mot bilstrande­n, är också kritiska. Föreningen tycker inte att några nya detaljplan­er väster om Kustvägen ska släppas fram innan det finns en fördjupad översiktsp­lan för kusten och en lösning på frågorna om parkering och dagvatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden