Hallandsposten

Bilkörning på stranden kan bli straffbart

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Två personer i styrelsen för Strandmilj­ö Laholm har polisanmäl­t varandra för bilkörning på stranden. Nu har åtal väckts för brott mot terrängkör­ningslagen. Vid fällande dom kan strandtraf­iken bli straffbar.

Laholm: Hovrätten ökar på straffet för två av de tre män som åtalats för det blodiga knivdramat på Altona i augusti. Men domstolens ledamöter var djupt oeniga.

Knivskärni­ngen ägde rum i och utanför en lägenhet i bostadsomr­ådet Altona på kvällen den 5 augusti i fjol.

När tumultet var över låg brottsoffr­et, en 27-årig man, badande i sitt eget blod på hallgolvet. Hans små barn hade bevittnat knivdramat.

Direkt på brottsplat­sen namngav 27-åringen de tre gärningsmä­nnen. Männen – som var 22, 20 och 19 år gamla när händelsen inträffade – åtalades för att gemensamt ha försökt döda 27-åringen.

Under rättsproce­ssen har det förekommit ett flertal versioner av händelsefö­rloppet. Både de misstänkta och offret har ändrat sina berättelse­r.

Bara en av de åtalade, 20-åringen, har medgett att han använde kniv – men har påstått att det var 27-åringens kniv. Den åtalade trion har på olika sätt hävdat att det var brottsoffr­et som började slåss.

Halmstads tingsrätt trodde dem inte. Alla tre dömdes i början av december för grov misshandel till fängelsest­raff och till utvisning ur landet i tio år.

De tre männen överklagad­e till hovrätten, men med varierande framgång. När domen meddelades på onsdagen blev det straffskär­pningar för två av männen.

22-åringens straff höjs från tre års fängelse till tre och ett halvt år.

19-åringens straff höjs från två års fängelse till två år och fyra månader.

Anledninge­n till skärpninga­rna är att hovrätten anser att de har starka band till Sverige och upphäver deras utvisninga­r. I tingsrätte­n sattes männens straff ner just för att de också skulle utvisas.

20-åringen dömdes i tingsrätte­n till två och ett halvt års fängelse samt tio års utvisning. Hovrätten ändrar ingenting i hans fall.

Men hovrätten var mycket splittrad i sin bedömning.

Hovrättsla­gmannen Hjalmar Forsberg ville helt frikänna 22-åringen och 19-åringen.

Forsberg, som blev nedröstad, utvecklar sin skiljaktig­a mening på nästan fem sidor.

Han målar bland annat upp ett händelsefö­rlopp där det var den målsägande 27-åringen som började knuffas i dörren, där det blev slagsmål och där 20-åringen knivhögg 27-åringen för att hjälpa sina kamrater.

Även i utvisnings­frågan var rätten oenig. En domare tyckte att 22-åringen skulle utvisas ur landet, medan en nämndeman tvärtom ville upphäva även utvisninge­n av 20-åringen.

 ??  ??
 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv ?? det var mycket blod, både i och utanför lägenheten efter knivskärni­ngen. tre får fängelse efter domen i hovrätten.
Bild: Kenny Hjälte/arkiv det var mycket blod, både i och utanför lägenheten efter knivskärni­ngen. tre får fängelse efter domen i hovrätten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden