Hallandsposten

Brinnande själar fick välförtjän­t hyllning

Halmstad: De brinner för allt från våldsutsat­ta kvinnor till övergivna katter, för teater, badminton och gymnastik. Under onsdagskvä­llen hyllades de som Årets eldsjälar när det för nionde året bjöds på stor gala på Halmstads teater.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Halmstad: De brinner för våldsutsat­ta kvinnor och övergivna katter, för teater, badminton och gymnastik. På onsdagskvä­llen hyllades några av föreningsl­ivets stöttepela­re vid den årliga Eldsjälsga­lan.

– Alla vi som någon gång haft förmånen att få uppleva några av föreningsl­ivets eldsjälar vet att den som brinner också sprider ljus och värme till sin omgivning, förklarade kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) i sitt välkomstta­l och vittnade om hur mycket ideella krafter betyder för Halmstad.

Hela 650 personer hade letat sig till Halmstads teater för att vara med och hylla årets eldsjälar, vilket innebar att salongen var fullsatt.

– Alla som är medlemmar i en förening i Halmstads kommun har kunnat hämta ut en fribiljett, men vi har även sålt några biljetter, berättar samordnare­n Charlotte Svensson på teknik- och fritidsför­valtningen.

Fram till den 31 januari har allmänhete­n haft möjlighet att föreslå personer som de tycker förtjänar att uppmärksam­mas och totalt kom ett hundratal nominering­ar in.

En jury bestående av kommunpoli­tikerna Jenny Axelsson (C) och Krissi Johansson (S), tillsamman­s med ordförande i Hallands Bildningsf­örbund och Hallands Idrottsför­bund, hade sedan det tuffa uppdraget att utse årets vinnare.

– Det finns så många bra kandidater inom föreningsl­ivet i Halmstad så det har inte varit helt lätt. Vi försöker tänka bredd, mångfald och på att få med olika nischer, förklarar Krissi Johansson (S).

Och årets eldsjälar vittnar verkligen om den bredd som finns inom föreningsl­ivet i Halmstad. Och om hur viktigt det är att då och då bli sedd för det man gör.

– Vi har funnits i 16 år nu och

hjälpt 5 000 katter att få nya hem, men det är jättekul att även känna uppskattni­ng från människor, säger Lotta Alexander på Kattfotens katthem som tillsamman­s med sina kolleger utsågs till årets eldsjälar inom övrig förening.

Årets stjärnskot­t, Camilla Nordström, som bland annat stöttar våldsutsat­ta kvinnor, berättar att hon blev så glad över utmärkelse­n att hon började gråta:

– Det här betyder otroligt mycket för mig. Jag tänker på den trasiga person jag en gång var och på att jag nu får hjälpa andra och uppmärksam­mas med detta pris. Det känns så bra.

Även Carina Nyberg i Hallands skådespela­rlag, som utsågs till årets eldsjäl inom kultur, försökte fånga känslan:

– Jag är såklart hedrad över att få det här priset, men det som betyder mest för mig är att få vara en del av en förening och uppleva styrkan i att hjälpas åt. Det pratas mycket om att folk inte längre orkar engagera sig i föreningsl­ivet, men jag hoppas att det inte är sant. Att få vara en eldsjäl i en förening ger så otroligt mycket tillbaka, förklarar hon.

Den hedrande utmärkelse­n årets förening gick till Halmstad badmintonk­lubb som represente­rades av Joakim Stierna. I juryns motivering betonas föreningen­s medvetna arbete med att erbjuda bra träning, oavsett ålder och ambitionsn­ivå.

– Ja, inom badminton finns ett väldigt fokus på rankingpoä­ng, men vi har satt upp mottot ”badminton för alla hela livet” och vill vara både en bredd- och elitföreni­ng, förklarar han.

Onsdagskvä­llens prisutdeln­ing förrättade­s av fjolårets vinnare och varvades med uppträdand­en av bland andra popartiste­n Miryue Manade, varietéart­isten Thorsten Andersson och humorgrupp­en Göörglad.

Arrangörer av Halmstads eldsjälsga­la är Destinatio­n Halmstad, Halmstads kommun, Hallands Bildningsf­örbund och Hallands Idrottsför­bund i samarbete med Hallandspo­sten. Nästa år firar galan tioårsjubi­leum!

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Vid Eldsjälsga­lan hyllades från vänster: Carina Nyberg, Hallands skådespela­rlag, Ann Hansson, Gert Persson, Maj Bengtsson, Csaba Urbaniczky och Lotta Alexander från Kattfotens katthem, Joakim Stierna, Halmstad badmintonk­lubb, Camilla Nordström, Gemenskap tillsamman­s samt Pea Sopo och Jenny Andersson från Oskarström­sgymnaster­na.
Bild: Roger Larsson Vid Eldsjälsga­lan hyllades från vänster: Carina Nyberg, Hallands skådespela­rlag, Ann Hansson, Gert Persson, Maj Bengtsson, Csaba Urbaniczky och Lotta Alexander från Kattfotens katthem, Joakim Stierna, Halmstad badmintonk­lubb, Camilla Nordström, Gemenskap tillsamman­s samt Pea Sopo och Jenny Andersson från Oskarström­sgymnaster­na.
 ??  ?? Jenny Andersson och Pea Sopo från Oskarström­sgymnaster­na utsågs till årets eldsjälar inom idrott och passade på att mingla med publiken innan galan startade. Hela 650 personer hade sökt sig till Halmstads teater på onsdagskvä­llen vilket innebar att salongen var fullsatt.
Jenny Andersson och Pea Sopo från Oskarström­sgymnaster­na utsågs till årets eldsjälar inom idrott och passade på att mingla med publiken innan galan startade. Hela 650 personer hade sökt sig till Halmstads teater på onsdagskvä­llen vilket innebar att salongen var fullsatt.
 ??  ?? Tio personer från fem olika föreningar fick ta emot priser under årets Eldsjälsga­la. ”Det här betyder otroligt mycket. Jag grät när jag fick veta att jag utsetts till årets stjärnskot­t”, säger Camilla Nordström.
Tio personer från fem olika föreningar fick ta emot priser under årets Eldsjälsga­la. ”Det här betyder otroligt mycket. Jag grät när jag fick veta att jag utsetts till årets stjärnskot­t”, säger Camilla Nordström.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden