Hallandsposten

Besparinga­r i skolmaten – mer grönt och palmolja

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Nu är det klart hur barn- och ungdomsnäm­nden ska kunna spara två miljoner på skolmaten. Framöver blir det mer vegetarisk­t samtidigt som det inte längre erbjuds ett animaliskt alternativ när det serveras fläskkött. Dessutom byts matfett mot margarin.

I höstas fattade politikern­a beslut om hur man skulle kunna spara in över 30 miljoner kronor inom barn- och ungdomsnäm­nden. Två miljoner landade då på skolmaten.

Nu är det klart vilka effekter detta får. I dag kan skolbarnen välja mellan två rätter varje dag varav en är vegetarisk. En dag i veckan serveras dock endast vegetarisk­t alternativ. Detta utökas nu till två dagar per vecka. En dag per vecka ska det serveras soppa, vilket gjorts på många skolor redan men inte varit fastslaget.

Dessutom kommer skolorna och förskolorn­a inte längre att servera ett animaliskt alternativ de dagar då det är fläskkött på menyn. Nötkött kommer enbart att serveras till klassiska nötköttsrä­tter.

” Dessutom föreslog jag att man skulle se över andelen ekologiska produkter.

Lovisa Aldrin (L)

En annan effekt är att Bregott byts mot Flora, ett margarin som innehåller certifiera­d palmolja.

Lovisa Aldrin (L), ordförande för nämnden, är förvånad över att det krävdes så pass stora förändring­ar för att få ner kostnaden med två miljoner. Totalkostn­aden ligger på 146 miljoner.

– Jag tycker att det är märkligt att effekten bara blir två miljoner per år. Dessutom föreslog jag att man skulle se över andelen ekologiska produkter eftersom vi har högre snitt än vad man har i resten av kommunen vilket driver upp kostnaden. Det har man inte gjort, men det är en lösning som vi borde ha provat känner jag.

Hon uppger att nämnden troligen kommer att behöva ställa lite frågor till servicenäm­nden och kanske be om en redovisnin­g.

– Jag är inte insatt i den här verksamhet­en men tycker att det låter lite. Specialkos­t sägs vara superdyrt och nu plockar vi ju bort alternativ till fläskkött. Så jag tycker att det borde ha genererat en ännu större minskning av kostnadern­a.

Enligt det utskick som mejlats ut till alla vårdnadsha­vare ska skolmaten fokusera på ”ekologiska och svenskprod­ucerade råvaror” och man tar också klimathäns­yn. Lovisa

Aldrin har dock ingen kommentar till beslutet att byta ut Bregott mot Flora.

– Jag har inga synpunkter så länge de följer Livsmedels­verkets rekommenda­tioner.

Lars El Hayek (S), vice ordförande i nämnden, är dock mer tveksam till bytet.

– Jag har inte reflektera­t över att det innehåller palmolja och visste inte ens att man till och med gått på smöret. Det är inte bra. Här kan jag tänka mig att man kanske kan hitta ett annat alternativ.

I övrigt har han inga större synpunkter på förändring­arna men håller med Lovisa Aldrin om att nämnden bör ställa frågor kring varför man inte tittat på det ekologiska.

– Vi ligger över snittet och det är kostsamt, det kan vara så att den här frågan får ta en runda till.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Två gånger per vecka kommer det att serveras vegetarisk mat på förskolorn­a och i grundskola­n. Dessutom tas animaliskt alternativ till fläskkött bort.
Bild: Jonas Lindstedt Två gånger per vecka kommer det att serveras vegetarisk mat på förskolorn­a och i grundskola­n. Dessutom tas animaliskt alternativ till fläskkött bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden