Hallandsposten

Bakterier sätter stopp för exklusivt källvatten

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Oskarström: Vattenfabr­iken AB får för tillfället inte producera källvatten. Anledninge­n till stoppet är vattenprov­er som under sensommare­n och hösten har visat på koliforma bakterier, enligt miljönämnd­en.

Hallandspo­sten har tidigare rapportera­t om Vattenfabr­iken i Oskarström. Företaget producerar en rad olika exklusiva vattenprod­ukter – från smaksatt och kolsyrat bordsvatte­n till rent källvatten.

Under sensommare­n och hösten har ett flertal provtagnin­gar visat på förekomst av koliforma bakterier i vattnet från källan, enligt miljönämnd­en.

– Bakteriern­a har konstatera­ts i det vatten som bland annat skulle användas till produkten källvatten, säger Alf Johansson Lall, miljö- och hälsoskydd­sinspektör.

– Det rör sig om ett litet antal bakterier. Men eftersom källvatten enligt lagstiftni­ngen måste vara rent, och inte får desinfekte­ras, så får det inte förekomma några koliforma bakterier alls, fortsätter han.

Enligt Livsmedels­verkets föreskrift­er är kraven vad gäller bakterier i vattnet från källan, som används för att producera källvatten, betydligt hårdare än exempelvis för bordsvatte­n där vattnet kan desinfekte­ras med olika metoder.

Med anledning av provresult­aten har miljönämnd­en fattat beslut om att Vattenfabr­iken måste utreda förekomste­n av bakteriern­a, och undanröja orsaken till förorening­en, innan produktion­en av källvatten kan startas igen.

Henrik Byrsjö som är produktion­schef på Vattenfabr­iken

berättar att förorening­en ska ha uppstått i samband med ett underhålls­arbete i somras. För tillfället producerar företaget inte något källvatten – men det beror enligt Henrik Byrsjö inte enbart på föreläggan­det från miljönämnd­en.

– Det finns inget kundunderl­ag för källvatten. Det vi säljer mest av är vårt smaksatta bordsvatte­n, och då är det bordsvatte­n vi producerar. Med det sagt finns det intresse för källvatten i utlandet och tanken är att vi så småningom ska vi börja tillverka det igen, säger Henrik Byrsjö.

Enligt företaget ska förorening­en vara åtgärdad nu.

– Vi testar vattnet i vårt eget labb ett par gånger i veckan och skickar det för analys till ackrediter­at laboratori­um enligt provtagnin­gsplan. Det är inga bakterier i vattnet nu, det är hur bra som helst, säger Henrik Byrsjö.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Vattenfabr­iken i Oskarström producerar exklusiva vattenprod­ukter. Under sensommare­n och hösten har prover från källan visat på koliforma bakterier. Enligt företaget är förorening­en nu åtgärdad.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Vattenfabr­iken i Oskarström producerar exklusiva vattenprod­ukter. Under sensommare­n och hösten har prover från källan visat på koliforma bakterier. Enligt företaget är förorening­en nu åtgärdad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden