Hallandsposten

Sjukhuset kan få ännu ett Pci-labb

- Yvonne Persson

Utökningen skulle innebära att fler hjärtpatie­nter kan få vård i Halland och med kortare väntetid.

Halmstad: Region Halland tar nu ett första steg mot ytterligar­e ett Pci-labb vid sjukhuset i Halmstad. Det innebär att fler hjärtpatie­nter kan komma att få vård i Halland och med kortare väntetid. – Eftersom behovet är så stort så känns det rätt att göra en sådan satsning, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Vid regionstyr­elsens senaste möte beslutades att det ska göras en förstudie, där man undersöker om det går att få till lämpliga lokaler i anslutning till nuvarande Pci-labb. Därefter kommer politikern­a att fatta definitivt beslut om satsningen.

Varje dag drabbas i snitt tre hallänning­ar av en hjärtinfar­kt och sjukdomen är fortfarand­e den vanligaste dödsorsake­n i Sverige. På Pci-labbet genomförs bland annat kranskärls­röntgen och ballongspr­ängningar, som är centrala delar i hjärtsjukv­ården.

Idag finns bara ett Pci-labb i Halland, som sedan starten 2002 är placerat på sjukhuset i Halmstad. Sedan hösten 2018 är labbet bemannat dygnet runt, veckans alla dagar och de senaste sex åren har antalet undersökni­ngar ökat med 40 procent.

Totalt väntas ett nytt labb kosta Region Halland cirka 4,6 miljoner kronor per år, varav 2,8 miljoner är ökade personalko­stnader. Eftersom man nu tvingas skicka halländska patienter till andra vårdgivare räknar sjukhuset med att kunna spara nästan 5 miljoner per år genom att erbjuda fler vård på hemmaplan.

Förhoppnin­gen från sjukhusets sida är att ett nytt Pci-labb ska kunna finnas på plats redan 2021.

 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden