Hallandsposten

”Anmärkning­svärt att politiker inte får träffa oss”

- Lennart Hildingsso­n

” Om en medlem vill nå oss i en arbetsmilj­öfråga får de heller inte ringa oss på arbetstid.

Katrin Karlsson facklig företrädar­e för Kommunal

Hylte: – Det är anmärkning­svärt att våra politiker stoppas från att besöka kommunala arbetsplat­ser för att ta reda på mer om vår arbetsmilj­ö.

Det säger Katrin Karlsson, företrädar­e för Kommunal i Hylte, som organisera­r bland annat vårdbiträd­en och undersköte­rskor.

Hon tillägger att politikern­a också har det yttersta ansvaret för arbetsmilj­ön, och att det därför är olyckligt att de inte får någon insyn.

I gårdagens HP berättade vi att center- och omsorgspol­itikern Maj Brodin Johansson tillrättav­isats för att hon på eget bevåg besökt äldreboend­en och på dessa intervjuat personal om hur de mår i sitt arbete.

Kommunråde­t Ronny Löfquist (S) menade att personalen självt inte uppskattar om ”politiker ränner runt på arbetsplat­serna”.

Enligt Katrin Karlsson är det inte omsorgsper­sonalen som lägger hinder.

– Det är enhetschef­er och förvaltnin­g som på alla sätt försöker hindra, även oss fackliga representa­nter, från att besöka arbetsplat­serna och jobba med arbetsmilj­ön där.

Hon berättar att hon, som är både är ombudsman och huvudskydd­sombud, inte får besöka arbetsplat­ser som ingår i hennes uppdrag utan att först ha begärt lov och då också redogjort för syftet med sitt besök.

– De anställda får sedan bara träffa oss när de har rast eller utanför arbetstid, och då i nått rum som cheferna anvisar.

Det kan då bli, berättar hon, något rum i källaren eller i personalru­mmet.

Detta beskrivna är något, förklara hon, som särskilt gäller omsorgsför­valtningen­s verksamhet­er – alla, även Lss-boendena.

– Om en medlem vill nå oss i en arbetsmilj­öfråga får de heller inte ringa oss på arbetstid, berättar Katrin Karlsson som tillägger att den attityden från cheferna hämmar ansträngni­ngar, även de som man gör gemensamt, att skapa en god arbetsmilj­ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden