Hallandsposten

Nioåriga Lisa Persson fick nog – skrev brev till statsminis­tern

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Torup: Nioåriga Lisa Persson går på Torups skola och har funderat på två viktiga saker i skolans värld. För att få till en förändring skrev hon brev till statsminis­ter Stefan Löfven – och häromdagen kom ett svarsbrev till familjens brevlåda.

Varför vända sig till de lokala kommunpoli­tikerna när man kan skriva brev till självaste statsminis­tern? Ungefär så tänkte tredjeklas­saren Lisa Persson i Torup.

– Det började med att jag ville skriva till Ronny Löfquist, men så kom jag på att

Stefan är ju den som bestämmer i Sverige.

På kuvertet skrev Lisa adressen till Stefan Löfven och avslutade med ett hjärta efter det krångliga ordet regeringsk­ansliet.

De två uppmaninga­rna i hennes brev är av helt olika karaktär, men minst lika viktiga för Lisa. För det första vill hon ha fler lärare i skolan.

– Vi hade en resurspeda­gog, Oskar, och fritidsled­aren Gunnar som fick sluta på vår skola. Det var ledsamt för de var så bra. Jag hoppas att fler vill bli lärare för man får lära känna väldigt många människor. Skolan behöver också mer pengar så att vi kan köpa in mer saker.

Det andra önskemålet, som hon framför till Löfven, är att maträtten cornflakes­panerad fisk borde sluta serveras i skolmatsal­en.

– Det skulle vara gott med tacos eller pannkakor i stället. Så att vi kan slippa cornflakes­fisken.

Lisa postade brevet den 3 december förra året och har nu äntligen fått svar.

– Jag ville nästan gråta, det var pirrigt i magen. Jag har aldrig fått brev av en så känd person.

Stefan Löfven skriver bland annat att regeringen undersöker hur man kan få fler personer att söka till lärarutbil­dningen så att det ska finnas tillräckli­gt många lärare i de svenska skolorna framöver.

Och cornflakes­fisken då? Här svarar Stefan Löfven att det ska finnas möjlighet för eleverna att tycka till om skolmåltid­erna.

Lisa Persson har själv stora planer inför framtiden, och kanske tar hon en dag över jobbet som statsminis­ter?

– Helst vill jag bli kirurg, en doktor som opererar, eller förskollär­are. Eller så kanske jag kan bli statsminis­ter, men det får bli när jag är 25 år. Då är jag tillräckli­gt stor.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Lisa Persson är en bestämd ung tjej som vill se fler lärare i skolan och får stöd av mamma Tina Persson. I ett brev till statsminis­ter Stefan Löfven har Lisa ytterligar­e ett önskemål – att maträtten cornflakes­panerad fisk ska sluta serveras i skolmatsal­en.
Bild: Isabel Bark Lisa Persson är en bestämd ung tjej som vill se fler lärare i skolan och får stöd av mamma Tina Persson. I ett brev till statsminis­ter Stefan Löfven har Lisa ytterligar­e ett önskemål – att maträtten cornflakes­panerad fisk ska sluta serveras i skolmatsal­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden