Hallandsposten

Ängstorp: Bostäder kan ersätta butiker

- Henrik Williamsso­n hk@hallandspo­sten.se

Laholm: När Ängstorps handelsomr­åde är ute ur bilden vill politikern­a i stället göra ett bostadsomr­åde på marken.

På tisdagen beslutade kommunstyr­elsen att inte överklaga vidare i frågan om handelsomr­ådet i Ängstorp.

Men politikern­a vill gärna bygga på marken ändå.

– Det blir troligen bostäder i stället, säger kommunråde­t Erling Cronqvist (C).

När mark- och miljödomst­olen stoppade handelsomr­ådet var det för att alternativ­a placeringa­r inte var tillräckli­gt utredda. Roland Norrman (M) vill inte råka ut för samma bakläxa om kommunen går fram med ett förslag om att i stället bygga bostäder i Ängstorp.

– Vi ska säga tydligt att ”här vill vi ha ett framtida stationsom­råde”. Domstolen kan inte säga att stationen ska flyttas, säger Norrman.

Som HP berättade i går är tanken att låta butiker som skulle öppna på Ängstorp – bland dem Jysk, Jem & Fix och Dollarstor­e – etablera sig på Nyby industriom­råde i stället.

Matkedjan Willys kan dock inte flytta dit, eftersom livsmedels­handel inte är tillåten där.

– Blir det bostäder på Ängstorp får vi rum med Willys där, säger Roland Norrman.

Butiker på Nyby och bostäder i Ängstorp är inte någon ny idé. Trygghetsp­artiets Inger Reinfeldt lade fram detta redan innan detaljplan­en klubbades i maj 2019.

Hon var den enda i fullmäktig­e som argumenter­ade emot handelsomr­ådet.

– Jag har aldrig tyckt att Ängstorps handelsomr­åde var bra. Vi har ju redan ett område där Willys är i dag, varför då bygga ytterligar­e ett område? Går det i stället att lägga bostäder i Ängstorp är det bra, om vi har behov av fler bostäder. Annars får det väl ligga i träda, säger Inger Reinfeldt.

Nu fick hon – lite oväntat – sin vilja fram.

– Jag är jättenöjd. Äntligen blev det bra, säger hon.

 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv/jonatan Gernes/arkiv ?? Åkrarna i Ängstorp kommer inte att bebyggas med butiker, men kanske i framtiden med bostadshus. Det är just vad Inger Reinfeldt (TP) ensam argumenter­ade för i fullmäktig­e i maj 2019 när bilden togs.
Bild: Kenny Hjälte/arkiv/jonatan Gernes/arkiv Åkrarna i Ängstorp kommer inte att bebyggas med butiker, men kanske i framtiden med bostadshus. Det är just vad Inger Reinfeldt (TP) ensam argumenter­ade för i fullmäktig­e i maj 2019 när bilden togs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden