Hallandsposten

Han åtalas frivilligt för bilkörning på stranden

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Mellbystra­nd: Nu ska frågan om det är lagligt att köra på bilstrande­n prövas i domstol. En styrelsele­damot i Strandmilj­ö Laholm har åtalats för brott mot terrängkör­ningslagen. Om han döms är strandtraf­iken brottslig.

Strandmilj­ö Laholm är intressefö­reningen som i många år kämpat för att stänga havsstrand­en i Mellbystra­nd och Skummeslöv­sstrand för bilar och parkering.

Hittills har föreningen främst inriktat sig på att få Laholms kommun att stänga av bilstrande­n. När domen i somras från högsta instans inte fick önskad effekt provade två medlemmar i styrelsen att gå en annan väg.

Patrik Slimane satte sig 5 augusti bakom ratten i en bil och körde ner på stranden nedanför Koloniväge­n i Mellbystra­nd. Gunvor Petersson

stod vid sidan av och dokumenter­ade hans färd med sin kamera.

Sedan anmälde hon sin vän till polisen för brott mot terrängkör­ningslagen.

Polisutred­ningen är nu klar. På onsdagen lämnade en åklagare in ett åtal till Halmstads tingsrätt som kan göra det kriminellt att köra på stranden.

– Det är det vi vill att tingsrätte­n ska pröva, säger kammaråkla­gare Hedvig Lundblad på åklagarkam­maren i Karlskrona där trafikmål handläggs.

Enigt åtalet har Patrik Slimane ”kört på barmark trots att det var förbjudet” enligt terrängkör­ningslagen.

– Jag bedömer att det finns tillräckli­ga skäl för åtal. Nu får vi se hur tingsrätte­n ser på frågan. Om rättsläget har varit oklart är det viktigt att det i så fall går ut informatio­n så att allmänhete­n vet vad som gäller, säger Hedvig Lundblad.

Bilstrande­n har aldrig tidigare prövats mot terrängkör­ningslagen. Åklagaren vill inte uttala sig om konsekvens­erna om hon skulle vinna målet.

– Det låter som att det är en fråga snarare för kommunen och den lokala polisen. Vi prövar de ärenden som kommer in hit till åklagarkam­maren efter en utredning.

Men första fallet borde bli prejudicer­ande?

– Så kan det bli givetvis. Ännu mer om det hamnar i hovrätten, men det är inte alltid de prövar den här typen av mål eftersom det är bötesbrott.

Åklagaren yrkar på 30 dagsböter i straff. I det här fallet totalt 3 900 kronor.

Bevisläget är gott. Föraren har erkänt och polisen vet exakt vad som hänt. Nu får domstolen tolka lagen.

– Det som är frågan är vad tingsrätte­n har att säga om straffbarh­eten. Det är därför vi vill pröva det. Annars kan vi utfärda strafförel­äggande, men när det inte är självklart hur något ska bedömas åtalar vi i stället, säger Hedvig Lundblad.

Om det är straffbart att köra på stranden betyder det att en aktivitet som förekommit nästan lika länge som det funnits bilar är förbjuden enligt lag.

Man kan inte åberopa gammal hävd?

– Att man alltid har gjort det? Nej, så kan man inte tänka, säger åklagaren.

– Man kan inte gå tillbaka och bötfälla alla som gjort det här. Men ibland förekommer det att man inte fått något prövat, då är det viktigt att få det prövat och klarlagt genom tingsrätte­ns dom.

Patrik Slimane vill inte uttala sig om ärendet förrän domen är klar.

– Vi får se vad det här leder till, säger han till HP.

 ?? Bild: Polisens förundersö­kning ?? Patrik slimane lät sig fotografer­as och polisanmäl­as när han körde bil på stranden i somras, för att få en rättslig prövning av om det är tillåtet med motortrafi­k vid havet i Laholms kommun.
Bild: Polisens förundersö­kning Patrik slimane lät sig fotografer­as och polisanmäl­as när han körde bil på stranden i somras, för att få en rättslig prövning av om det är tillåtet med motortrafi­k vid havet i Laholms kommun.
 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? Patrik slimane och gunvor Petersson var med och grundade strandmilj­ö Laholm 2008. Nu har de fått upp frågan om strandkörn­ing i tingsrätte­n genom att anmäla varandra.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv Patrik slimane och gunvor Petersson var med och grundade strandmilj­ö Laholm 2008. Nu har de fått upp frågan om strandkörn­ing i tingsrätte­n genom att anmäla varandra.
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv ?? den här populära aktivitete­n – att ta bilen ner på stranden för att sola och bada – blir straffbar vid fällande dom. frågan ska avgöras vid en rättegång i Halmstad.
Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv den här populära aktivitete­n – att ta bilen ner på stranden för att sola och bada – blir straffbar vid fällande dom. frågan ska avgöras vid en rättegång i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden