Hallandsposten

Riksbanken varnar för konsekvens­er av dödliga viruset

- Joakim Goksör/tt

Det nya coronaviru­set har redan lett till utbredd finansiell oro och tryckt ned världsmark­nadspriset på olja, konstatera­r Riksbanken. Viruset har även slagit hårt mot turism och konsumtion i Kina, där antalet smittade nu närmar sig 45 000 personer och antalet döda överstiger 1 100 personer.

Tillverkni­ngsindustr­in i Kina, som stod för 16 procent av den globala produktion­en 2018, försöker få igång sina anläggning­ar igen efter tio dagars extra virusavbro­tt som följde på produktion­suppehålle­t under det kinesiska nyåret. Men på många håll finns restriktio­ner och stora logistikpr­oblem kvar. Det gäller bland annat den hårt drabbade storstaden Wuhan i Hubeiprovi­nsen, med omkring 11 miljoner invånare, som är i karantän för att bromsa smittsprid­ning.

Viruset riskerar att leda till produktion­sstörninga­r även utanför Kina, varnar Riksbanken.

”Om smittsprid­ningen inte snart begränsas kan sådana utbudsstör­ningar leda till kännbara konsekvens­er även i Europa och USA”, skriver Riksbanken i sin penningpol­itiska rapport.

Men Stefan Ingves vill inte göra några mer precisa uttalande om tänkbara scenarion.

– Det är alldeles för tidigt, säger han till TT.

Prognoser kommer att anpassas gradvis, enligt Ingves. Fast en viss prognosänd­ring har viruset redan föranlett även i Riksbanken­s tabeller.

– Vi har justerat ned tillväxten en del för Kina. Sedan får vi se, som alla andra, om det här går över fort eller tar lång tid och vad de ekonomiska konsekvens­erna kan tänkas bli, säger Ingves.

– I dagsläget är det inte ett penningpol­itiskt problem, tillägger han.

Ett mer påtagligt penningpol­itiskt problem är att den svenska inflatione­n faller. Riksbanken sänker sin inflations­prognos enligt måttet KPIF till 1,3 procent i år. Det kan jämföras med 1,7 procent i senast föregående prognos och Riksbanken­s inflations­mål på 2 procent.

Trenden nedåt beror till stor del på lägre priser på el och drivmedel. En del av inflatione­n har helt enkelt blåst eller regnat bort, enligt Ingves.

– Elpriserna, ja de styrs av väder och vind. Vi räknar med att det här är effekter som så småningom försvinner, därför att ibland blåser det mycket och ibland blåser det lite – och ibland regnar det mycket och ibland regnar det lite, säger Ingves.

Fast bedömare räknar med att den stora nedgången i inflation i år kommer utmynna i spekulatio­ner om att Riksbanken snart måste sänka styrräntan tillbaka till minus igen.

– Men ribban för en sänkning ligger ganska högt och det kommer nog krävas mer, som en tydlig uppgång i arbetslösh­eten, att konjunktur­en viker, säger Lina Fransson, räntestrat­eg på storbanken SEB.

Hon räknar som det ser ut nu med att Riksbanken i höst i stället för att sänka räntan väljer att förlänga stödköpspr­ogrammet för obligation­er, som sedan en tid rullas framåt med hjälp av återköp av obligation­er som förfaller.

Riksbanken har sedan stödköpspr­ogrammet lanserades för fem år sedan köpt på sig omkring hälften av de utestående statliga obligation­erna.

En avgörande faktor för den inhemska inflatione­ns utveckling är hur höga lönelyft det blir i årets stora avtalsröre­lse, som just nu är inne i ett avgörande skede.

– Vår prognos säger att lönerna kommer att stiga någonstans kring 3 procent under kommande år. Men i övrigt har vi inga synpunkter. Det är de som håller på med avtalen i avtalsröre­lsen som sköter det, säger Stefan Ingves.

Räcker det för att få upp inflatione­n till Riksbanken­s mål?

– Ja, om man tittar på vår inflations­prognos gör det ju det.

– Med den prognostis­erade sammanlagd­a löneökning­stakten räknar vi med att inflatione­n kommer att ligga bra nära 2 procent några år framåt i tiden.

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på noll, som väntat – trots ett kraftigt fall för inflatione­n. Inflatione­n har till stora delar regnat och blåst bort, enligt riksbanksc­hefen Stefan Ingves. Samtidigt varnar han för kännbara konsekvens­er av det nya dödliga coronaviru­set.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv ?? Riksbanken rör inte räntan. Men man varnar för effekter av coronaviru­set och sänker sin inflations­prognos.
Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv Riksbanken rör inte räntan. Men man varnar för effekter av coronaviru­set och sänker sin inflations­prognos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden