Hallandsposten

Lavinartad ökning av könsdysfor­i hos flickor

- Anja Haglund/tt

På tio år har antalet tonårsflic­kor som får diagnosen könsdysfor­i ökat med närmare 1 500 procent. Ingen vet vad uppgången beror på, men det är vanligt att personer med könsdysfor­i har flera psykiatris­ka diagnoser.

– Vi kan se att det är en tydlig ökning, men vad den baseras på, vad som driver den, det vet vi inte, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyr­elsen.

År 2018 hade närmare 6 000 personer i Sverige en könsdysfor­idiagnos. Antalet unga som får diagnosen könsdysfor­i, alltså att de upplever sig vara födda i fel kön, har ökat kraftigt de senaste åren, framför allt bland unga flickor. Antalet nya fall av diagnostis­erad könsdysfor­i bland flickor 13–17 år har ökat med närmare 1 500 procent sedan 2008, enligt en kartläggni­ng av Socialstyr­elsen.

Men även i andra åldersgrup­per, såväl bland barn som unga vuxna, pojkar som flickor, unga män och unga kvinnor, är ökningen markant.

En diagnos innebär att behandling med exempelvis stopphormo­ner, hormonbeha­ndling och kirurgiska ingrepp kan inledas. I de senare fallen är behandling­en livslång och går inte att ta tillbaka.

Både läkare och föräldrar till barn med så kallad plötslig könsdysfor­i har varnat för att behandling­en är experiment­ell och ges alltför lättvindig­t. Man har också pekat på en hög psykiatris­k samsjuklig­het, alltså att dessa personer också ofta lider av exempelvis ångest och depression eller har någon form av autism eller liknande tillstånd.

Kartläggni­ngen visar att det senare stämmer – det är vanligt med flera psykiatris­ka diagnoser hos personer med könsdysfor­i.

Det är något som vården bör ta hänsyn till, enligt Peter Salmi.

– Utredninge­n har ju som syfte att också komma fram till om det finns andra faktorer som kan ligga bakom könsdysfor­in eller inte, säger han.

Däremot har Socialstyr­elsen inte undersökt hur vanligt det är att personer med fastställd könsdysfor­i ångrar sig.

– Ett problem är att det här är en ung utveckling. Det har skett väldigt snabbt under en kort period. Det gör att det är svårt att följa upp personer, säger Peter Salmi.

Av samma skäl har man inte heller kunnat kontroller­a hur många av dem som fått diagnosen som genomgått könsbyte.

Finns det någon risk med att man inte kan titta på den typen av faktorer?

– Man kan säga att det blir en kunskap vi inte har nu. Vi vet inte hur stor andel som eventuellt ångrar sig efter att de fått en fastställd diagnos, säger Peter Salmi.

Könsdysfor­i kan orsaka stort lidande och personer med könsdysfor­i löper högre risk att dö i självmord än befolkning­en i övrigt, enligt kartläggni­ngen. Men personer med andra psykiatris­ka diagnoser har ännu högre risk för suicid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden