Hallandsposten

Ett jämnt resultat som blir knepigt för Demokrater­na

- Henrik Samuelsson/tt Tina Magnergård Bjers/tt

En väntad seger som väcker frågetecke­n. Och en tvåa och trea som imponerar med sin styrka. – Det här komplicera­r saker och ting för Demokrater­na, säger statsvetar­en Chris Galdieri efter primärvale­n i New Hampshire.

Aspiranter­na inför USA:S presidentv­al tar delegater i proportion till sin röstandel, så det jämna resultatet i New Hampshire innebär att såväl segraren Bernie Sanders som tvåan Pete Buttigieg och trean Amy Klobuchar får med sig bra poäng.

Klobuchars medvind har redan fått ett namn – ”klomentum”, en ordlek med hennes namn och momentum. Men enligt Elizabeth Walentin, som tidigare bland annat arbetat med Demokrater­nas valkampanj­er, kanske Minnesotas­enatorn inte ens varit kvar om det inte vore för debaclet i Iowa i förra veckan, då resultatet drog ut på tiden i flera dagar.

– Det vanliga är att om man är nummer fem eller någonting i Iowa då lämnar man racet direkt Men eftersom det var så oklart behövde ingen lämna, och hon kunde göra den här återkomste­n, säger Walentin.

Både Walentin och Frida Stranne,

Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad, är också imponerade av den unge Buttigiegs fortsatta framfart.

– Buttigieg visar återigen att han är intressant. Men personlige­n tror jag inte att han har störst chans att ta hem det här med tanke på hans unga ålder, erfarenhet och att han gör dåligt ifrån sig i den afroamerik­anska väljargrup­pen, säger Frida Stranne.

Samtidigt trycker hon på att Sanders seger inte var så stor som hans kampanj hoppats på.

– Det var inte den övertygand­e seger han hade behövt. Det visar att han inte lyckats öka sin väljarbas.

– Det var den lägsta vinstproce­nten sedan 1960-talet, minst, säger Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire.

– Historiskt sett när kandidater har vunnit med sådan liten marginal som Sanders blir det en lång utdragen process, är hans slutsats.

För både 78-årige Sanders och 38-årige Buttigieg gäller det nu att framställa sig som vinnare.

– Buttigieg måste framställa sig själv som en stark kontrast till Sanders. Någon som inte vill ha en revolution, någon som inte ser sig som en socialdemo­krat, utan en som bara vill få bort Donald Trump och förbättra livet för människor, säger Galdieri.

Samtidigt är den tidigare vicepresid­enten Joe Biden, som bara blev femma i New Hampshire, ännu med i leken.

– Det är problemati­skt att räkna ut honom och se honom som körd. Vi behöver se utgången i ett par mer diversifie­rade val, säger Frida Stranne, med hänvisning till de kommande drabbninga­rna i Nevada och South Carolina där stora grupper spansktala­nde respektive svarta bor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden