Hallandsposten

Matteo Salvini mot åtal – stoppade migranter

- Anna Hansson/tt Martin Mederyd Hårdh/tt

Italiens tidigare inrikesmin­ister, Legaledare­n Matteo Salvini, kan ställas inför rätta för hanteringe­n av ett hundratal migranter som räddats ur Medelhavet. Den italienska senaten har röstat för att häva hans immunitet. En fällande dom kan ge ett långt fängelsest­raff och sätta stopp för Salvinis maktambiti­oner.

I flera dagar låg den italienska kustbevakn­ingens fartyg Bruno Gregoretti utanför Italien förra sommaren. Ombord fanns över 100 migranter som räddats ur Medelhavet. Men Matteo Salvini, ledare för ytterhöger­partiet Lega och Italiens dåvarande inrikesmin­ister, gav inte fartyget tillstånd att gå i land och migrantern­a tvingades därför kvar ombord i sex dagar.

En domstol i Sicilien har begärt att Salvini ska prövas för ”sequestro”, en åtalspunkt som kan översättas frihetsber­övande, för att ha berövat migrantern­a deras rörelsefri­het i juli.

Det stora hindret för en rättegång har nu hävts: Den italienska senaten har röstat för att häva den immunitet som Matteo Salvini åtnjuter för saker han gjorde under sin tid som statsråd.

– Jag är helt och hållet avslappnad när det gäller detta och jag är stolt över vad jag gjorde, säger Salvini efter att senatorern­a röstat, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ansa.

– Jag svor på konstituti­onen, som säger att det är varje medborgare­s plikt att försvara nationen.

” Jag är stolt över vad jag gjorde. Matteo Salvini

Legaledare­n anser sig ha satt press på de andra Eu-länderna med sitt tilltag, för att fler skulle gå med på att ta emot migrantern­a.

För Matteo Salvini är migratione­n till Italien en profilfråg­a och detta fall är långt ifrån det enda av sitt slag. Under två år har han varit föremål för fem utredninga­r, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Inte sedan ex-premiärmin­istern och mediemogul­en Silvio Berlusconi, som dömdes till fyra års fängelse, har Italien haft en politisk ledare med en lika lång lista juridiska fall mot sig.

Vid sidan av detta har Lega skjutit i höjden i opinionsmä­tningarna under Salvinis ledning.

Han har själv uppmuntrat till en rättsproce­ss och säger sig också ha haft stöd i sitt agerande från den partilöse premiärmin­istern Giuseppe Conte.

Skulle Salvini ställas inför rätta och dömas för ”sequestro”, en anklagelse­punkt som brukar användas i kidnappnin­gsfall, riskerar han 15 års fängelse. En fällande dom skulle också innebära att han inte får lov att inneha något politiskt ämbete i Italien igen.

Under sin tid som inrikesmin­ister i den tidigare regeringen, mellan juni 2018 och september 2019, lade Salvini stor vikt vid att begränsa migratione­n till Italien från Nordafrika. Italien var då det sydeuropei­ska land som tog emot överlägset flest av de många människor som migrerade över Medelhavet.

Ett av hans första drag var att stänga italienska hamnar för räddningsf­artyg med migranter från Libyen.

När den tidigare regeringen föll – till följd av att Matteo Salvini sökt ett nyval för att kapitalise­ra på ett nästan fördubblat väljarstöd – hamnade Lega i opposition.

Regeringsk­ollegorna i Femstjärne­rörelsen bildade ett nytt samarbete och regerar nu med socialdemo­kratiska Demokratis­ka partiet, mittenpart­iet Levande Italien samt den lilla vänstergru­ppen Fria och lika.

Salvinis Lega är dock fortfarand­e Italiens största parti med över 30 procents stöd i landet, enligt de senaste opinionsun­dersökning­arna.

 ?? Bild: Andrew Medichini/ap/tt ?? Matteo Salvini får stödklappa­r av Legakolleg­or efter senatens beslut om att häva hans immunitet.
Bild: Andrew Medichini/ap/tt Matteo Salvini får stödklappa­r av Legakolleg­or efter senatens beslut om att häva hans immunitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden