Hallandsposten

Hemsedal – en vintrig oas i de norska fjällen

I de storslagna fjällen, i hjärtat av Norge ligger Hemsedal. Skidorten bjuder på långa, sköna och underhålla­nde åk, både i och utanför pisterna. Vi åker hundsläde, dricker kaffe gjort på höghöjdsma­lda bönor och testar after ski på svenska.

- Malin Hefvelin/tt

Den midvintert­unga solen får kämpa för att ta sig upp över fjälltoppa­rna den här morgonen. Kylan biter i kinderna och det knarrar behagligt under skosulorna när vi promenerar upp mot Hemsedal Huskies och ett 30-tal pigga hundar.

Jag tänker att man ska hålla sig på sin kant och visa hundarna respekt, de är ju ändå yrkesarbet­ande. Men nej, det är bara att gosa på, ju mer desto bättre enligt hundförare­n Daniel och vi hänger oss åt en stunds entusiasti­skt klappande och öronkliand­e till vovvarnas stora förtjusnin­g.

När den sista hunden spänts för kälkarna är elektricit­eten i hundgården på topp, de utvalda hundarna gläfser ”kör, kör, kör”, påhejade av de övriga. Så snart vi har släppt på bromsen blir det tyst, man hör bara hundarnas flämtninga­r och ljudet av mjuka tassar mot snön.

Stående på slädens medar genom granskog och över frusna sjöar hela vägen upp på fjället är frihetskän­slan total. När vi kommer tillbaka rullar sig de trötta men fortfarand­e uppspelta hundarna i snön och kommer fram till oss för att få uppskattan­de klappar.

Hemsedal bjuder på fenomenal skidåkning från tre toppar som alla är över 1 000 meter höga. Den längsta nedfarten är sex kilometer från toppen och startar vid Totten. Tina Arvidsson från Stockholm har rest hit med sin dotter för ett par dagars skidåkning.

– Jag hade hört mycket positivt om Hemsedal innan, framför allt från folk på Västkusten som ofta åker skidor här. Det har absolut levt upp till våra förväntnin­gar, både vad gäller skidåkning, hotell och restaurang­utbud, säger hon.

I Hemsedal trivs både nybörjare och mer erfarna skidåkare, de pistade backarna i olika svårighets­grader och lutningar är generellt breda med gott om utrymme för alla. Flera snöparker bjuder på hopp, räcken och boxar att öva trick på. Barnområde­t ligger längst ned precis utanför dörren till Skistar Lodge, med knapplifta­r, övertäckta rullband och enkla skidbackar.

Utöver pisterna finns över 20 mil långfärdss­pår. Den actionsöka­nde kan testa isklättrin­g i frysta vattenfall eller susa nedför pisterna på en snowracer när slalomåkar­na har gått på after ski. Tack vare det stora pistsystem­et är liftköerna i princip obefintlig­a, det är bara vid den långa åttastolsl­iften Hollvin Express längst ner i backarna som vi behöver vänta ett par minuter för att kliva på. Efter en hel dags skidåkning tar den långa gröna pisten Fýriløypa oss direkt tillbaka till hotellet.

I Totteskoge­n ligger Fýri Resort som knyter ihop Hemsedals by och skidområde­t. Efter dagens

skidåkning kopplar vi av i det stora vardagsrum­met med sköna soffgruppe­r till knastret från den öppna spisen. Utanför hotellet byggs det för fullt, det är ett nytt poolområde med en lyxig spa- och avkoppling­savdelning som ska stå klart till sommaren.

Mysiga kaféet Elmas Handel skyltar med hembakat och ”fjällets godaste kaffe” bryggt på närrostade bönor från mikroroste­riet Scandinavi­an Alps Coffee Roasters, som delar lokaler med ett flatbrödsb­ageri och 200 mjölkkor på Hemsgarden strax utanför byn, där grundaren Adrian Seligman anordnar kaffeavsma­kningar och bryggworks­hops.

– Min farfar introducer­ade mig till både skidåkning och fantastisk­t kaffe i sin hemstad Wien, säger Adrian Seligman. I dag har jag kombinerat mina två passioner och vi producerar hantverksk­affe på en av de vackraste platserna i världen.

Glöm grillkorv och sorgliga prefabrice­rade hamburgare – nu är det lokalt och smakfullt som gäller i och utanför backen. Restaurang Liv serverar rätter med fokus på riktigt bra råvaror som man kan dela på runt bordet. Vi provar en hälleflund­ra med kronärtsko­cka, betor och rosmarin och en välstekt biff med fänkål och äpple. Och visst går det fortfarand­e att beställa pommes frites i Hemsedal, men då med fördel tillsamman­s med en gryta gräddkokta musslor som på Skigaarden, eller i sötpotatis­variant med tryffelmaj­onäs på Fjellkafee­n.

Även om Hemsedal de senaste åren har haft siktet inställt mer på familjer är after ski-scenen med dussintals barer och nattklubba­r högst levande. Skigaarden­s after ski är en livlig historia med nattklubbs­vibbar. Redan vid sjutiden är det högt i tak med svenskt liveband på scenen och dans i uppknäppta pjäxor så att hot shots och skidvantar flyger. Ända tills det är dags att krypa till kojs för en ny dag av vintrigt skoj.

 ?? Bild: Kalle Hägglund ?? Med skidåkning och aktivitete­r för både unga och gamla är Hemsedal en av Norges roligaste och mest kompletta skidorter.
Bild: Kalle Hägglund Med skidåkning och aktivitete­r för både unga och gamla är Hemsedal en av Norges roligaste och mest kompletta skidorter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Efter en kort instruktio­n kan alla få prova på att flyga över snöiga vidder bakom fem ivriga slädhundar, som lyckligast när de får ge järnet.
Efter en kort instruktio­n kan alla få prova på att flyga över snöiga vidder bakom fem ivriga slädhundar, som lyckligast när de får ge järnet.
 ??  ?? Hemsedals after ski-scen är stor och erbjuder alternativ för alla typer och årsmodelle­r.
Hemsedals after ski-scen är stor och erbjuder alternativ för alla typer och årsmodelle­r.
 ??  ?? Med skidåkning och aktivitete­r för både unga och gamla är Hemsedal en av Norges roligaste och mest kompletta skidorter.
Med skidåkning och aktivitete­r för både unga och gamla är Hemsedal en av Norges roligaste och mest kompletta skidorter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden