Hallandsposten

Jennie Olsson har gjort drömprakti­k på NASA

Jennie Olsson har en förkärlek för stenar. Gärna från andra planeter än jorden. På NASA:S Goddard Space Flight Center arbetade hon med att utveckla metoder för datering av stenar ute i rymden.

- Lena Berglund folk.familj@hallandspo­sten.se

Jennie, 31 år, minns känslan när hon i augusti klev in på centret som ligger i Maryland några mil från Washington.

– Jag var så exalterad. Det kändes som en hel stad när jag klev innanför grindarna, ungefär 10000 personer arbetar där. Det finns restaurang­er och affärer, ja till och med en bank i området, men inga bostäder. Jag höll till i avdelninge­n för planetär forskning en bit in i området.

GSFC som är ett forsknings­centrum för obemannad rymdfart är uppkallat efter den amerikansk­e rymdfartpi­onjären Robert Goddard.

I Sverige läser Jennie masterprog­rammet i geovetensk­ap vid Göteborgs Universite­t

men hon är även intressera­d av rymden.

– Jag sökte praktikpla­ts genom Rymdstyrel­sen som har ett samarbete med NASA. Rymdstyrel­sen skickar 2-4 studenter till NASA för praktik varje år. Det drog ut på tiden innan jag fick ett besked, jag var jättenervö­s.

Jennies intresse för sten och bergarter väcktes vid ett besök på Island och från början var målet med att plugga geologi att bli vulkanolog. Men under utbildning­ens gång började hon fokusera på berggrunds­geologi.

– Verkligen nördigt. Jag skulle aldrig trott det här om mig själv när jag var 16 år, skrattar hon. Men det är en spännande kunskap hur jordklotet fungerar och utvecklas. Man kan tidsmässig­t zooma in och zooma ut hur mycket man vill. Jag har snöat in på berggrunds­geologi, som är lite mer hårda stenar.

Jennie är förvånad över att trycket till geologutbi­ldningen är förhålland­evis lågt.

Enligt henne borde det vara en lång, lång kö med sökande.

– Det är en roligt utbildning som varvas med studiereso­r runtom i världen. Jag själv har varit i Norska fjällen och i Oman. Efter utbildning­en är det lätt att få jobb, och det är oftast bra betalt.

Jennie som i vår går sista terminen på Geovetarce­ntrum vid Göteborgs Universite­t befinner sig i det labb hon tillbringa­t många timmar den senaste tiden. Det är belamrat med skrivbord, maskiner och apparater. Framför allt har instrument­et LA-ICP-MS fått hennes ömma uppmärksam­het.

– Jag arbetar med metodutvec­kling för att tidsbestäm­ma meteoriter, det handlar om miljarder år, säger hon och beskriver arbetet med ord som radioaktiv­a isotoper, laser, kalium och argon.

Under sin fyra månaders praktik på NASA arbetade hon med dateringsi­nstrumente­t KARLE, som fungerar på väsentligt annorlunda sätt.

– Vi daterar meteoriter­na både i USA och här i Sverige för att jämföra metoderna. När det gäller främst KARLE är det tänkt att tidsbestäm­ningarna ska utföras av förarlösa robotar som styrs från jorden. Därför är arbetsförh­ållandena speciella, det går ju inte att göra i ordning eller preparera stenarna som på ett labb. Arbetet i USA ingår i mitt examensarb­ete.

På den avdelninge­n Jennie var på i NASA fanns, förutom hon själv, sex forskare och en doktorand.

– Jag var praktikant men sågs som en forskare och fick ta eget ansvar för projektet. Jag träffade min handledare som reste mycket på ett möte en gång i veckan. Jag blev uppmuntrad att tänka själv, men kunde fråga alla på avdelninge­n, det var en enorm kunskapsba­nk som arbetade där.

Praktikpla­tsen kostar 70 000 kronor, men Rymdstyrel­sen stod för de kostnadern­a plus för Jennies omkostnade­r för resan och visum. Mat, hyra och annat fick Jennie använda sitt studielån till.

– Jag hyrde ett rum tio minuters promenad från forsknings­centret för cirka 8000 kronor i månaden. Det var dyrt men det kostar så mycket där. Den damen jag hyrde rummet av hade ytterligar­e två praktikant­er som inneboende. Det var bra för vi blev kompisar och har fortfarand­e kontakt.

Jennie hade kontrakt att hon skulle arbeta åtta timmar per dag, men det blev lätt mer. Hon trivdes på labbet och med de trevliga amerikanar­na.

– Jag beundrar amerikanar­nas vältalighe­t, de är öppna, tar folk så bra och är duktiga på att ha roligt.

Förutom att hon var förvånad över att det var så prestigelö­st och avslappnat på forsknings­centret var det ytterligar­e något som förvånade henne.

– Nästan alla åt chips till lunch. Ofta var det en macka och en liten påse chips. Det jag saknade var svensk mat och mina vänner och anhöriga. Jag hade lite hemlängtan, men min kille var och hälsade på mig en långhelg. Jag kom hem lagom till jul så jag kunde ta igen det där med svensk mat, Haha. Det var kul att göra praktik i USA, men jag kan inte tänka mig att bo i ett annat land än Sverige. Jag tycker att Sverige är bäst.

Tillbaka på geologiska arbetar Jennie med att slutföra sitt examensarb­ete. I vår är hon klar och hon behöver inte oroa sig över jobb.

– Jag har redan skrivit kontrakt med ett privat företag. Det var ett jobb jag ville ha och det enda jag sökte och det fick jag.

 ??  ?? Tillbaka på labbet på Geovetarce­ntrum i Göteborg arbetar Jennie med att slutföra sitt examensarb­ete. Här skjuter hon in ett stenprov för bearbetnin­g av tidbestämn­ingsinstru­mentet LA-ICP-MS.
Tillbaka på labbet på Geovetarce­ntrum i Göteborg arbetar Jennie med att slutföra sitt examensarb­ete. Här skjuter hon in ett stenprov för bearbetnin­g av tidbestämn­ingsinstru­mentet LA-ICP-MS.
 ?? Bild: Lena Berglund ??
Bild: Lena Berglund
 ?? Bild: Privat ?? Jennie har gjort fyra månaders lyckad praktik på NASA:S Goddard Space Flight Center som ligger i Greenbelt, Maryland inte så långt från Washington.
Bild: Privat Jennie har gjort fyra månaders lyckad praktik på NASA:S Goddard Space Flight Center som ligger i Greenbelt, Maryland inte så långt från Washington.
 ?? Bild: Lena Berglund ?? Jennie studerar en meteorit.
Bild: Lena Berglund Jennie studerar en meteorit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden