Hallandsposten

Hallands Fotbollför­bund bröt mot de nationella reglerna

Tvådomarsy­stem i DM. Det går emot tävlingsbe­stämmelser­na. Ändå genomförde Hallands Fotbollför­bund en Dm-match under de omständigh­eterna. Nu får man bakläxa från Svenska Fotbollför­bundet.

- Martin Örtegren

Tisdagen Dm-match mellan Astrio och Laholm genomförde­s med ett tvådomarsy­stem. Det bryter mot de nationella tävlingsbe­stämmelser­na. Något som Hallands Fotbollsdo­marförbund tagit upp med Hallands Fotbollför­bund, men inte fått gehör på.

– Enligt ett avtal mellan domarförbu­ndet och Fotbollför­bundet får man inte använda tvådomarsy­stem i DM, bara när det är matcher division 6 för herrar och division 4 för damer, säger Anders Axelsson, ordförande i Hallands Fotbollsdo­marförbund, som uttrycker sin besvikelse på HFF:

– Vi har påtalat detta för Hallands Fotbollför­bund, att det inte är tilllåtet. Men de går sin egen väg och följer inte avtalet som träffades. Det är tråkigt att man inte följer detta och inte diskuterar innan man beslutar om det.

” De får inte fortsätta göra så. Vi måste kontakta dem och se till att de rättar till detta.

Hallands Fotbollför­bunds ordförande Cristel Brorsson är av en annan åsikt i fallet.

– Vi har skickat in en skrivelse till förbundsst­yrelsen där vi förklarar vår ståndpunkt om hur det slår på vår verksamhet. Det är en tävlings- och domarfråga. I det här fallet ser man att man tagit ett beslut utifrån en domarfråga och inte ett tävlingspe­rspektiv i stora drag. Det är bara under det här gruppspele­t som det handlar om som är vår egen tävling. Det är så vi tolkar det, säger Brorsson.

I mitten av december tog förbundsst­yrelsen i Svenska Fotbollför­bundet beslut om tävlingsbe­stämmelser­na. HFF fick enligt Brorsson beslutet till sig under januari månad.

– Vi skickade in vår ståndpunkt i förra veckan, men har inte fått svar än.

Men när vi kommer i kontakt med Göran Engsoo, domarkonsu­lent på Svenska Fotbollför­bundet, är han tydlig med vilken sida som har rätt i frågan.

– Förbundsst­yrelsen tog ett beslut att tvådomarsy­stemet får gälla i de lägsta tävlingarn­a, men inte i tävlingar där det finns flera divisioner som deltar. Den skrivelsen har gått tillbaka till HFF. I den här frågan har de inte följt de direktiven som förbundsst­yrelsen i Svenska Fotbollför­bundet tagit, säger Engsoo och fortsätter:

Göran Engsoo Svenska Fotbollför­bundet

– Jag själv fick precis vetskap om detta. De får inte fortsätta göra så. De kan inte bryta mot tävlingsbe­stämmelser. Vi måste kontakta dem och se till att de rättar till detta. Vi får se om det kommer in en överklagan och sen får vi behandla ärendet efter det.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Dm-matchen mellan Astrio och Laholm genomförde­s inte på rätt sätt då ett tvådomarsy­stem användes.
Bild: Roger Larsson Dm-matchen mellan Astrio och Laholm genomförde­s inte på rätt sätt då ett tvådomarsy­stem användes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden