Hallandsposten

Laholms svar efter domarkriti­ken: ”Är inte optimalt”

Laholms FK åkte på storstryk i Dm-derbyt mot BK Astrio. Men LFK tänker inte utnyttja konflikten om tvådomarsy­stemet till att överklaga. – Det var inte domarnas fel att vi förlorade, säger sportchefe­n Peter Åberg.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Hallands Fotbollför­bund bröt, enligt Svenska Fotbollför­bundet, mot tävlingsbe­stämmelser­na när premiären i herr-dm mellan Astrio och division 3-rivalen Laholm i tisdags dömdes av två domare – ett system som för övrigt användes i distriktsm­ästerskape­ts gruppspel redan i fjol.

Riksförbun­dets domarkonsu­lent Göran Engsoo öppnar för ett överklagan­de i frågan – men Laholm tänker inte protestera mot hur matchen genomförde­s.

Sportchefe­n Peter Åberg säger, efter att ha konfererat med LFK:S tränare Joseph Wahlund:

– Vi kommer inte att överklaga. Vi resonerar som så att det var inte domarnas fel att vi förlorade den här matchen och att vi släppte in fem mål utan det berodde på vår egen prestation. Vi får varken in det i vår planering eller är intressera­de av det.

Med det sagt är Peter Åberg kluven till systemet med två domare på planen i stället för en huvuddomar­e och två assisteran­de.

– Jag tycker att tvådomarsy­stemet är bra upp till kanske division 5. Sedan går det för fort och domarna hinner inte med i ett tvådomarsy­stem och framför allt inte, generellt sett, när två division 3-lag möts. Då tycker jag inte att det är optimalt. Absolut inte, säger han.

För nyuppflytt­ade Astrios nye tränare Peter Lindau innebar Dmoch årspremiär­en en rivstart mot en blivande seriekonku­rrent, som ju slogs om serieseger­n och kvalade till division 2 i höstas.

– Det var bra spel, fina kombinatio­ner och bra anfall. Det var spel på en planhalva egentligen i 45 minuter, säger han.

Peter Lindau lyfte tidigare Halmia från division 3 till toppen av division 1 med en passningso­rienterad fotboll. Det är samma koncept han nu håller på att implemente­ra i Astrio – med massor av ex-halmianer i truppen som Per Gulda, Niclas Taube, Max Eggertsson och inte minst Sten Preuss, som gjorde tre av målen mot Laholm.

Vad ska man förvänta sig av Astrio i år?

– Vi kommer att spela bra fotboll, det vet jag. Offensiv fotboll med mycket kombinatio­ner, dribblinga­r och målchanser. Men sedan vet jag inte riktigt hur bra de andra lagen är, svarar Peter Lindau.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden