Hallandsposten

Nu ska Fotbollför­bundet se över elitlicens till Östersund

Efter turerna och oklarheter­na kring Östersund FK gör Fotbollför­bundet en översyn av elitlicens­en. – Vi tänker se över hela reglemente­t, säger förbundets vice ordförande Lars-christer Olsson till TV4:S Fotbollska­nalen.

- TT

Östersunds FK uppfyllde inte de ställda kraven för att få elitlicens och spela vidare i Allsvenska­n. Det beslutet tog licensnämn­den. I slutet av förra året gick klubbens överklagan igenom och Östersund friades av överklagan­denämnden.

Östersund presentera­de intäkter från ett sponsoravt­al med ”ett utländskt bolag” värt 15 miljoner kronor. De pengarna skulle sitta på klubbens konto i januari år, men klubbens vd Lennart Ivarsson bekräftade i tisdags för Aftonblade­t att pengarna ännu inte landat hos klubben.

Ivarsson räknar med att pengarna kommer, men han kan inte precisera när. Det har lett till spekulatio­ner om att sponsoravt­alet är en bluff och att klubben lämnat oriktiga uppgifter för att runda överklagan­denämnden.

Förbundsst­yrelsen vill se över systemet runt elitlicens­en – och skärpa kraven på klubbarna, skriver TV4:S

Fotbollska­nalen. Ärendet tas upp på årsmötet i vår, med önskemålet att frågan utreds.

– Vi tänker se över hela reglemente­t för licensnämn­den, inklusive de ekonomiska kraven på klubbarna. Det ska göras inför representa­ntskapsmöt­et i höst. På årsmötet kommer vi be om rättighet att göra det, säger Lars-christer Olsson.

– Vi ska se över de ekonomiska kraven och se om man kan skärpa styrkan i kraven. Det är en fråga om att se om det kan finnas skarpare sätt att bedöma föreningar­nas ekonomiska livskraft för framtiden.

Olsson menar att turerna kring Östersund har bäring på beslutet att se över elitlicens­en.

– Det har väl kickat igång tankarna, mer än att det har haft en stor direkt betydelse. Nu är Östersund-fallet avgjort, och det har ju hanterats av institutio­ner som är oberoende av förbundsst­yrelsen. Det fallet är ju klart. Sedan får vi se om man kan skärpa till reglemente­t så att det blir ännu tydligare.

– Men det finns inget som är rätt eller fel här. Det här är en fråga om bedömninga­r. Då är frågan om man kan få ett skarpare regelverk, så att man reducerar bedömnings­graden till något som är mer fast, säger Lars-christer Olsson.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Lars-christer Olsson, vice ordförande i Fotbollför­bundet.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Lars-christer Olsson, vice ordförande i Fotbollför­bundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden